Ciasta na Boże Narodzenie. Makowiec bakaliowy z jabłkami na kruchym cieście [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Makowiec bakaliowy z jabłkami na kruchym cieście. W sam raz na święta.
Makowiec bakaliowy z jabłkami na kruchym cieście. W sam raz na święta. Fot. Katarzyna Jaworek
Rewelacyjny makowiec z bakaliami z dodatkiem jabłek na kruchym cieście. W sam raz na świąteczny stół! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Makowiec bakaliowy na kruchym cieście z jabłkami [PRZEPIS]

Makowiec bakaliowy na kruchym cieście z jabłkami.
Makowiec bakaliowy na kruchym cieście z jabłkami. Fot. Katarzyna Jaworek

SKŁADNIKI
Ciasto kruche:

  • ½ kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 25 dag maku
  • 60 dag jabłek
  • 15 dag masła
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos)
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cmx35cm).
2. Masa makowa: Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Zmielić dwa razy. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Do masła dodać mak, żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać. Następnie do masy dodać starte jabłka, budyń i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarować na cieście. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.

Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Okazje

Promocje świąteczne na kosmetyki

kup teraz

FRISCO.PL

GREEN PHARMACY Żel pod prysznic Rozmaryn i Lawenda

Pachnące bogactwo naturalnych ziół. Relaksująca ch…

Poprzednia najniższa cena: 9,99 zł9,99 zł7,39 zł-26%

kup teraz

FRISCO.PL

GREEN PHARMACY Żel pod prysznic Rozmaryn i Lawenda

Pachnące bogactwo naturalnych ziół. Relaksująca ch…

Poprzednia najniższa cena: 9,99 zł9,99 zł7,39 zł-26%

kup teraz

FRISCO.PL

PALMOLIVE Mydło w płynie Hygiene Plus z propolisem - zapas

Palmolive Mydło w płynie Hygiene Plus z propolisem…

Poprzednia najniższa cena: 10,49 zł10,49 zł8,99 zł-14%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Ciasta na Boże Narodzenie. Makowiec bakaliowy z jabłkami na kruchym cieście [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie