Grillowane kiełbasy i karkówka to dla większości podstawa udanego barbecue. Co można jeszcze przygotować? Zobacz przepisy na grilla, które skradną twoje serce. TOP 10 dań z grilla. Poniżej znajdziecie:
- Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
- Grillowana pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto
- Soczyste, grillowane żeberka w aromatycznej glazurze
- Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw z dodatkiem kurczaka
- Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami
- Szaszłyk z łososiem i warzywami
- Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami
- Pstrągi z grilla
- Sałatka do grilla: sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku
- Najlepszy sos czosnkowy do dań z grilla
Grillowana polędwiczka z sosem grillowym [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony ok. 8 minut. Podawać z sosem grillowym.
Rozpocznij sezon grillowy

Orion
Orion 2X Mata Teflonowa Do Grillowania Pieczenia Grilla 40X33Cm

Landmann
Landmann Zestaw Sztućców Do Grilla Landmann 38Cm 12 Elementów

Activa
Activa Grill Wahadłowy Na Trójnogu Węglowy Stal Emaliowana Lakierowana
Grillowana pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto [PRZEPIS]

Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki zielonego pesto
- 10 malutkich marynowanych pieczarek
- około 5 dag startego sera mozzarella
- 2 garści świeżej rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawa do grilla
- pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na około godzinę do lodówki po czym pieczemy na rozpalonym grillu około 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej. Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Soczyste grillowane żeberka w aromatycznej glazurze [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 kg mięsnych żeberek
- główka czosnku
- 3 duże cebule
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 3 łyżki majeranku
- łyżka ostrej papryki
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 goździki
- gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki soli
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- cytryna pokrojona w grube plastry
Składniki na glazurę:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
Wykonanie
Żeberka pokroić na mniejsze porcje. W wielkim garze ugotować wodę. Do gotującej się wody wrzucić wszystkie składniki oprócz żeberek. Gotować na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączyć i włożyć żeberka. Zostawić na całą noc. Minimalnie na 12 godzin. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągnąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem, wymieszać składniki glazury i posmarować nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec żeberka około 30 minut.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”
Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw z dodatkiem kurczaka [PRZEPIS]

Składniki
- 1/2 zielonej cukinii
- 1/2 żółtej cukinii
- 1 mały bakłażan
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
- 200 g piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- papryka ostra mielona
- olej rzepakowy
Składniki na sos
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 płaskie łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
Cukinię dokładnie umyć, pokroić w plastry delikatnie posypać solą i pieprzem. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posypać solą i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie umyć ponownie i osuszyć plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube paski. Warzywa doprawić jeszcze pieprzem i polać olejem. Grillować na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.
Kurczaka pokroić w plastry dowolnej wielkości, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, zgrillować.
Składniki sosu wymieszać trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, dodać zgrillowanego kurczaka i polać sosem. Udekorować natką pietruszki.
Przepis Magdaleny Jarzynki Jendrzejewskiej, specjalistki ds. żywienia i ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!
Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami [PRZEPIS]

Składniki
- cukinia
- pomidor
- 3 duże pieczarki
- 2 małe cebule
- 150 g boczku
Składniki na marynatę do szaszłyków
- łyżeczka ostrej papryki
- pół opakowania pieprzu
- przyprawa ziołowa do grilla
- wyciśnięty ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
Wykonanie
Przyprawy wymieszać z olejem. Cukinię oraz obrane pieczarki pokroić w plastry, pomidora oraz cebule w ćwiartki, a boczek w plastry. Nałożyć na patyczki do szaszłyków: cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora, cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora i ostatnią cukinię. Polać dokładnie marynatą i zostawiać w lodówce. Grillować.
Przepis Aleksandry Faiks
Szaszłyk z łososiem i warzywami [PRZEPIS]

Składniki
- 30 dag filetu z łososia (bez ości i skóry)
- 2 średnie ziemniaki
- cukinia
- cytryna
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka płynnego miodu
Wykonanie
Filet pociąć w dużą kostkę. Łyżkę oleju wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać łyżkę soku z cytryny. Do marynaty włożyć rybę i odstawić na kilka minut. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Ugotować na półtwardo i odcedzić. Papryki pokroić na kawałeczki, a cukinie na cienkie paseczki.
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie łososia, kawałki ziemniaków, papryki oraz złożone w harmonijkę paski cukinii. Całe szaszłyki posmarować pozostałym olejem. Usmażyć na grillu.
Przepis Janiny Czai
Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami [PRZEPIS]

Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 cukinia
- 1 papryka żółta
- 3 cebule
- 2 pomidory
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Wątróbkę oczyścić z błonek. Olej wymieszać z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty włożyć wątróbkę. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Cukinię pokroić w grubsze plastry. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Szaszłyki skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po około 10 minut z każdej strony. Szaszłyki podawać na ciepło, obficie polane keczupem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "W tradycyjnej kuchni Kasi"
Pstrągi z grilla z sosem jogurtowym [PRZEPIS]

Składniki:
- 4 pstrągi
- 1 duża cytryna
- 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- sól, pieprz
- zioła: oregano, melisa
Sos jogurtowy:
- 200 ml gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.
Sałatka do grilla: sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku [PRZEPIS]

Składniki dla 2-3 osób
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
- sól, pieprz do smaku
- 500 ml kefiru (do podania)
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Koperek drobno posiekać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.
Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki.
Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider
Sos czosnkowy do dań z grilla „na bogato” [PRZEPIS]

Składniki
- serek „Bieluch”
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- pół łyżeczki musztardy
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie sosu czosnkowego
Serek przełożyć do miski, dodać śmietanę, jogurt, majonez i musztardę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji