Ciasta na Boże Narodzenie. Seromakowiec tortowy. Absolutny HIT na święta [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Seromakowiec tortowy to obłędnie pyszne ciasto. Warto je zrobić na Boże Narodzenie.
Seromakowiec tortowy to obłędnie pyszne ciasto. Warto je zrobić na Boże Narodzenie. Fot. Joanna Tokarz
Seromakowiec to ciasto, które często gości na stołach w Boże Narodzenie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na seromakowiec tortowy. Obłędnie pyszny i niezwykły!

Seromakowiec tortowy na świąteczny stół to pomysł na popisowe ciasto na Boże Narodzenie. Jest czasochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Seromakowiec tortowy na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Seromakowiec tortowy na Boże Narodzenie.
Seromakowiec tortowy na Boże Narodzenie. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto makowe:

  • 200 g maku
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów włoskich posiekanych
  • opakowanie rodzynek kalifornijskich
  • ok 5ml olejku rumowego

Masa serowa:

  • ½ kg sera białego podwójnie zmielonego
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • około 2,5 ml zapachu migdałowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie
Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy minimum 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.

Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Maska do włosów niskoporowatych 400 ml

Poprzednia najniższa cena: 24,99 zł24,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Maska do laminacji włosów 200ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Wcierka odżywcza 100ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Ciasta na Boże Narodzenie. Seromakowiec tortowy. Absolutny HIT na święta [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
Uwielbiamy z rodziną zajadać się taki ciastami przy świątecznym stole, a do popicia najlepszy jest kompocik albo caprio :-)
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie