Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 2022. Zobacz TOP 10 świątecznych ciast naszych Czytelników [PRZEPISY]
Świąteczny piernik „cioci Halszki” Danuty Kudarciak
Składniki na ciasto
60 dag mąki
20 dag miodu
10 dag margaryny
3 jajka
15 dag cukru
łyżka sody
łyżka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu
Składniki na masę kajmakową
3 szklanki mleka
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
Dodatkowo
kostka masła
6 łyżeczek kakao
powidła śliwkowe
Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).