Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24cm:...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto biszkoptowe: z masą budyniową i galaretką. TOP 12 przepisów na ciasta na biszkopcie, które zawsze wychodzą

Ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24cm:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
4 łyżki oleju
1,5 łyżki kakao
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Biszkopt makowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku

Masa budyniowa:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
200 g masła

Dodatkowo:
1 litrowy słoik wiśni w syropie
200 ml wody
3 opakowania galaretki wiśniowej
50 ml wódki cherry
kolorowe perełki do posypania

Przygotowanie:
1. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączyć wódką cherry.
2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wymiary 24 cm x 24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wieszać i gotować przez 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i razem utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt ciemny, wyrównać. Masę przykryć biszkoptem makowym.
4. Wiśnie razem z syropem przelać do garnka. Wlać wodę i zagotować. Do wrzących owoców wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejące owoce wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia. Wierzch ciasta posypać cukrowymi perełkami.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Zobacz również

ŁKS - Śląsk 1:2. Ósmy spadek ŁKS z ekstraklasy. Rekord wyrównany. Jak padły gole?

ŁKS - Śląsk 1:2. Ósmy spadek ŁKS z ekstraklasy. Rekord wyrównany. Jak padły gole?

Zwycięstwo Śląska w Łodzi. ŁKS żegna się z Ekstraklasą

Zwycięstwo Śląska w Łodzi. ŁKS żegna się z Ekstraklasą

Polecamy

Gospodarze za mocni dla Biało-Czerwonych. Pierwsza porażka w stolicy Brazylii!

Gospodarze za mocni dla Biało-Czerwonych. Pierwsza porażka w stolicy Brazylii!

Oburzenie prezesa MKOl. ''Decyzja World Athletics to brak solidarności''

Oburzenie prezesa MKOl. ''Decyzja World Athletics to brak solidarności''

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!