Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. To prawdziwy smak dzieciństwa u babci [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sekret udanego ciasta drożdżowego tkwi we właściwych proporcjach składników, dobrym wyrobieniu i dbaniu o odpowiednie warunki na wszystkich etapach przygotowania. Zobacz sprawdzony przepis na drożdżowe z owocami i kruszonką jak u babci!
Sekret udanego ciasta drożdżowego tkwi we właściwych proporcjach składników, dobrym wyrobieniu i dbaniu o odpowiednie warunki na wszystkich etapach przygotowania. Zobacz sprawdzony przepis na drożdżowe z owocami i kruszonką jak u babci! Fot. materiały prasowe
Ciasto drożdżowe z owocami to jeden ze smaków kojarzących się z dzieciństwem. Kiedy byliśmy mali, ciasto drożdżowe najlepiej smakowało ze szklanką mleka. Puszysta, lekka konsystencja idealnie komponuje się z owocami i kruszonką. Gdzie tkwił sekret udanych wypieków naszych babć?

Sekret udanego ciasta drożdżowego tkwi we właściwych proporcjach składników, dobrym wyrobieniu i dbaniu o odpowiednie warunki na wszystkich etapach przygotowania.

Ciasto drożdżowe lubi ciepło

Aby ciasto drożdżowe dobrze wyrosło, nie opadło i było pozbawione zakalca, trzeba zwrócić uwagę na kilka detali.
- W przygotowaniu ciasta drożdżowego bardzo ważna jest temperatura, dlatego zarówno jaja, jak i inne składniki takie jak mleko czy masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej – radzi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Istotny jest też dobór jajek. Świeże, dobrej jakości żółtka zapewnią nam złocisty kolor ciasta.

  • Ciepło powinno być także w miejscu, gdzie wyrasta rozczyn drożdżowy, a następnie wyrobione ciasto. Unikajmy stawiania ich na przeciągu.
  • W trakcie pieczenia starajmy się nie otwierać zbyt wcześnie drzwiczek piekarnika. Dopiero pod koniec pieczenia sprawdźmy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli wyjęta wykałaczka będzie sucha, można wyłączyć piekarnik.
  • Nie ma potrzeby przedłużania pieczenia, gdyż ryzykujemy, iż ciasto nadmiernie się wysuszy.
  • Po zakończeniu pieczenia nie wyjmujemy od razu ciasta, a pozostawiamy je z delikatnie uchylonymi drzwiczki piekarnika do przestygnięcia.

Przepis na ciasto drożdżowe jak u babci:

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 2 żółtka i 1 całe jajko M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 125 g masła
  • 130 g cukru
  • 160 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • aromat waniliowy
  • jagody

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki

Wykonanie
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące), dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min. do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami przesianą mąkę. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, przestudzone, płynne masło i kilka kropli aromatu waniliowego. Ciasto wyrabiamy mikserem (z końcówką w kształcie haka) lub ręcznie za pomocą drewnianej łyżki. Jest gotowe kiedy uzyska jednolitą, gładką, lśniącą konsystencję i zacznie odklejać się od ścianek miski. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość, dlatego należy użyć większego naczynia. Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy masłem, piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do przygotowanej tortownicy i na wierzch wykładamy umyte jagody. Masło do kruszonki kroimy na kawałki, łączymy z mąką i cukrem, rozcieramy dłońmi. Gdy uzyskamy drobne grudki, posypujemy nimi równomiernie ciasto. Tortownicę wstawiamy na środkową półkę do piekarnika ustawionego na tryb góra – dół. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy patyczek włożony do ciasta jest suchy.

Jak dawniej robiono drożdżową babę? Poczytajcie...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. To prawdziwy smak dzieciństwa u babci [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski