Ciasto z truskawkami i galaretką lub budyniem - przepisy na...

Ciasto z truskawkami i galaretką lub budyniem - przepisy na szybkie ciasto z truskawkami

mad

Dziennik Polski 24

Aktualizacja:

Dziennik Polski 24

Zobacz najlepsze przepisy na ciasta z truskawkami
1/4
przejdź do galerii

Zobacz najlepsze przepisy na ciasta z truskawkami ©pixabay.com

Przepis na ciasto z truskawkami? U nas znajdziecie ich mnóstwo! Jak zrobić najlepsze ciasto z truskawkami, galaretką, czy budyniem? A może macie ochotę na kruche ciasto z truskawkami i kruszonką? U nas znajdziecie najlepsze przepisy na pyszne ciasta z truskawkami w jednym miejscu.
Sezon na truskawki, te polskie, najlepsze, trwa krótko. Dlatego warto wykorzystać sezon na truskawki jak najlepiej. Oprócz tradycyjnych truskawek ze śmietaną i cukrem, warto przygotować pyszne ciasta z truskawkami.

Truskawki lubią połączenie z galaretką owocową, dlatego najszybciej zrobimy ciasto truskawkowe z galaretką bez pieczenia.

Przepis na ciasto z truskawkami i galaretką



Jak zrobić pyszne ciasto z truskawkami i galaretką? Nic prostszego. A w dodatku nie wymaga wiele czasu. Ciasto truskawkowe z galaretką jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego smakuje wyśmienicie.

Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 g truskawek
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku


Dodatkowo:
  • 100 g truskawek na wierzch
  • 16 podłużnych biszkoptów


Jak przygotować ciasto z truskawkami i galaretką?
  1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku (najlepiej w wyższej misce, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
  2. Gdy już prawie całkiem stężeje, dodać posiekane truskawki. Następnie znów włożyć do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukry, dalej miksować. Dodać dwie łyżki dżemu truskawkowego, zmiksować.
  3. Odmierzyć 50 ml wrzątku, wsypać żelatynę, energicznie wymieszać aż żelatyna się całkiem rozpuści, a grudki nie będą widoczne.
  4. Przestudzić około 15 minut i wlać jeszcze ciepłą do ubitej śmietany. Wyciągnąć galaretkę z naczynia, przełożyć ją na środek tortownicy. Następnie każdy podłużny biszkopt podzielić na pół i obłożyć nimi brzeg tortownicy. Na środek wylać równomiernie masę śmietanową.
  5. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Wierzch udekorować truskawkami.


Przepisem na ciasto z z truskawkami i galaretką podzieliła się Joanna Kądziołka.

Ciasto z truskawkami i galeretką jest proste i szybkie do zrobienia. Joanna Kądziołka



Przepis na szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką



Nie masz czasu na długie pieczenie, a masz ochotę na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką?
Poniżej znajdziecie przepis na szybkie ciasto z truskawkami, które wyjdzie nawet osobom, które na co dzień nie pieką. Wystarczy kilka chwil i pyszne, szybkie ciasto z truskawkami zaskoczy swoim smakiem wszystkich domowników.

Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki


Dodatkowo:
  • 25 dag truskawek


Wykonanie ciasta z truskawkami i kruszonką:
  1. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
  2. Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
  3. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.


Przepisem na szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką podzieliła się Katarzyna Jaworek.

Ciasto z truskawkami i kruszonką Katarzyna Jaworek


Ciasto z truskawkami i budyniem [PRZEPIS]



Truskawki doskonale komponują się z budyniem, dlatego polecamy rewelacyjne ciasto kruche z budyniem i truskawkami. Jak je zrobić? Oto sprawdzony przepis!

Składniki na kruche ciasto:
  • 400 g maki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek


Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie ciasta z truskawkami i budyniem:
  1. Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w stosunku 60 do 40 i wstawić do zamrażarki.
  2. Blaszkę (ok. 35x20) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Zetrzeć większą część ciasta i rozłożyć w formie, lekko przyklepać i wyrównać, podpiec na złoto ok. 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić.
  3. Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a potem proszek budyniowy. Na koniec wlać cienką strużką olej.
  4. Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównać i gęsto ułożyć truskawki , lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Oprószyć cukrem pudrem.


Przepisem na ciasto z truskawkami i budyniem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białki.

Kruche ciasto z truskawkami [PRZEPIS]



Kruche ciasto z truskawkami zadowoli wszystkich smakoszy truskawek.

Składniki na kruche ciasto:
  • 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 120 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g mąki pszennej


Składniki na owocową galaretkę:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 truskawkowe galaretki
  • 3,5 szklanki wrzącej wody


Składniki na masę śmietanową:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 proc.
  • 1 śmietan-fix
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego


Składniki na bezę:
  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 40 g płatków migdałowych


Wykonanie kruchego ciasta z truskawkami:
  1. Zimne masło zagnieść z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinkę do lodówki (lub ewentualnie na 10 minut do zamrażalnika). Zimne ciasto nałożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec przez około 18 minut do jego zezłocenia i wypieczenia ciasta w temperaturze 190 stopni.  
  2. Kruche ciasto wyjąć z foremki (ostrożnie, aby się np. nie złamało w połowie itp, najlepiej równo złapać za papier do pieczenia). W tej samej foremce będziemy piec bezę.
  3. Białka ubić aż otrzymamy sztywną piankę. Dodać stopniowo cukier, a pod sam koniec ubijania wsypać proszek budyniu waniliowego. Foremkę, w której piekliśmy kruche ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Masę bezową rozsmarować równo na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałowymi.
  4. Piec bezę w temperaturze 140 stopni przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić. Wyciągnąć z foremki.
  5. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na kruche ciasto (włożyć je ponownie do zimnej już foremki). Gdy galaretki będą już tężejące, to dopiero wylać je na truskawki, następnie wyrównać, schłodzić w lodówce aż galaretka całkiem stężeje.
  6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksować z śmietan-fixem, następnie dodać cukier puder (masa już na tym etapie powinna być dobrze ubita, gęsta i puszysta). Pod koniec dodać mascarpone (również musi być bardzo dobrze schłodzone) i miksować na małych obrotach do połączenia się masy. Masę nałożyć na truskawkową galaretkę, wyrównać, przykryć bezą. Schłodzić ciasto minimum 12 godzin w lodówce.


Przepisem na kruche ciasto z truskawkami podzieliła się Joanna Kądziołka.

Ciasto z truskawkami bez pieczenia [PRZEPIS]



Ciasto z truskawkami bez pieczenia doskonale smakuje i jest proste w przygotowaniu.

Składniki na spód:
  • 80 g herbatników
  • 50 g miękkiego masła


Składniki na masę serową:
  • 750 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody


Składniki na mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 75 ml gorącej wody
  • 1-2 łyżki cukru


Dodatkowo:
  • około 700 g truskawek


Wykonanie ciasta z truskawkami bez pieczenia:
  1. Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm).
  2. Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki.
  3. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić.
  4. Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.


Przepisem na ciasto z truskawkami bez pieczenia podzieliła się Anna Loska.

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo