MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Festiwal Urwanych Filmów 2024 odbędzie się w najbliższy weekend PLAKAT

Festiwal Urwanych Filmów 2024 odbędzie się w najbliższy weekend PLAKAT

Memy po meczu Polska – Holandia 1:2. Miało być pięknie, wyszło... jak zawsze

Memy po meczu Polska – Holandia 1:2. Miało być pięknie, wyszło... jak zawsze

Polecamy

Mateusz Dróżdż: Gdy przyjdzie oferta 1,5 mln euro, to nie zatrzymamy zawodnika

Mateusz Dróżdż: Gdy przyjdzie oferta 1,5 mln euro, to nie zatrzymamy zawodnika

Zamkną ważną ulicę w Krakowie. Na całe lato! Duże zmiany

Zamkną ważną ulicę w Krakowie. Na całe lato! Duże zmiany

PTTK zaprasza na weekendowe wycieczki i na Święto Ojcowa

PTTK zaprasza na weekendowe wycieczki i na Święto Ojcowa