Wokół diet
Wybierajmy mięso chude i białe.
Frytki zastąpmy bogatą w magnez kaszą gryczaną lub nie łuskanym ryżem.
Ograniczmy ilość tłuszczów i jeśli tylko to możliwe, zamieńmy zwierzęce na roślinne. Wart polecenia jest tłuszcz rybi, działający łagodnie przeciwzapalnie, a przez bogactwo witaminy E regulujący naczyniowy przepływ krwi.
Zamiast śledzia czy anchois, sięgnijmy po łososia, dorsza lub karpia. Są znakomitym źródłem witaminy B6, której brak może objawiać się właśnie migrenami.
Dietę wzbogaćmy w zielone oliwki, nasiona m.in. słonecznika i kiełki pszenicy, które pomogą wyrównać poziom miedzi. Jej niedobór predysponuje do bólów głowy.
Nie zapominajmy o imbirze, pieprzu cayenne i papryczce chilli. Sproszkowany imbir można dodawać do potraw i zaparzać jak herbatkę. Bezpośrednio do jedzenia nadaje się kandyzowany i surowy. Natomiast w dwu pozostałych przyprawach znajduje się kapsaicyna, mająca działanie przeciwbólowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?