Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść przy migrenie

Redakcja
Gdy mamy uciążliwe bóle głowy:

Wokół diet

Wybierajmy mięso chude i białe.
Frytki zastąpmy bogatą w magnez kaszą gryczaną lub nie łuskanym ryżem.
Ograniczmy ilość tłuszczów i jeśli tylko to możliwe, zamieńmy zwierzęce na roślinne. Wart polecenia jest tłuszcz rybi, działający łagodnie przeciwzapalnie, a przez bogactwo witaminy E regulujący naczyniowy przepływ krwi.
Zamiast śledzia czy anchois, sięgnijmy po łososia, dorsza lub karpia. Są znakomitym źródłem witaminy B6, której brak może objawiać się właśnie migrenami.
Dietę wzbogaćmy w zielone oliwki, nasiona m.in. słonecznika i kiełki pszenicy, które pomogą wyrównać poziom miedzi. Jej niedobór predysponuje do bólów głowy.
Nie zapominajmy o imbirze, pieprzu cayenne i papryczce chilli. Sproszkowany imbir można dodawać do potraw i zaparzać jak herbatkę. Bezpośrednio do jedzenia nadaje się kandyzowany i surowy. Natomiast w dwu pozostałych przyprawach znajduje się kapsaicyna, mająca działanie przeciwbólowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski