Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co wybrać - lepszy pochłaniacz czy wyciąg?

(MK)
Okapy kuchenne mają dziś często niezwykle fantazyjną formę
Okapy kuchenne mają dziś często niezwykle fantazyjną formę Fot. e-mieszkanie.pl
Technika AGD. Najważniejsza jest decyzja, czy sprawić sobie pochłaniacz czy wyciąg? Czym różnią się te dwa rozwiązania i która z funkcji będzie odpowiednia do naszej kuchni?

Podczas wyboru tego urządzenia zwykle więcej uwagi zwracamy na jego estetykę, niż na praktyczne walory. Dokonując zakupu okapu kuchennego staramy się, aby pasował on do stylistyki pomieszczenia i sprzętu AGD.

Wyciąg nie dla każdego

Okap służy do odprowadzania kuchennych oparów, takich jak para wodna, drobinki tłuszczu oraz do usuwania nieprzyjemnych zapachów. Swoje zadanie może spełniać na dwa sposoby: filtrując lub całkowicie usuwając (wymieniając) powietrze z wnętrza kuchni.

Obecnie dostępne są nowoczesne urządzenia, które mogą pracować w wybranym trybie zarówno pochłaniacza, jak i wyciągu. Ten ostatni jest bez wątpienia skuteczniejszy. Jednak wybór rozwiązania, z którego będziemy korzystać, nie zawsze zależy tylko od naszych preferencji, istotne są tu również warunki i możliwości techniczne.

Mówiąc w skrócie: wyciąg jest nie dla każdego. Dlaczego? - Jeśli zdecydujemy się na okap pracujący w trybie wyciągu, musimy pamiętać o konieczności podłączenia go do kanału wentylacyjnego, bo urządzenie odprowadza powietrze na zewnątrz budynku, do czego niezbędny jest komin wentylacyjny- mówi Kamil Machura z Ciarko, jeden z krajowych producentów okapów.

Taki system jest najbardziej efektywny, ponieważ gwarantuje usunięcie oparów i zapachów. Wyciąg umożliwia także zoptymalizowanie temperatury w pomieszczeniu, która często podczas gotowania staje się nieprzyjemnie wysoka. Mimo wielu zalet, takie rozwiązanie nie zawsze jest możliwe do zastosowania.

Przewód wentylacyjny

- Nie każda kuchnia wyposażona jest w __indywidualny wyciąg wentylacyjny - dodaje ekspert. - Szczególnie dotyczy to domów wielorodzinnych, gdzie występują wspólne kominy, do których nie możemy podłączyć wyciągu. To samo dotyczy kanałów odprowadzających dym, na przykład z pieców grzewczych. W obu przypadkach istnieje ryzyko wystąpienia zakłócenia obiegu powietrza w budynku.

Sprawdzi się wszędzie

W przeciwieństwie do wyciągu pochłaniacz sprawdzi się w każdej kuchni. Pracuje on w trybie zamkniętym. - Zassane przez pochłaniacz powietrze przechodzi przez zamontowany w nim filtr węglowy, który zatrzymuje wszelkie zapachy. Tak oczyszczone powietrzne powraca do pomieszczenia - mówi Kamil Machura.

Niezależnie od tego, na jakie urządzenie się zdecydujemy, oba wymagają filtrów przeciwtłuszczowych. W wyciągach stosowane są najczęściej filtry metalowe, które łatwo wyczyścić, np. w zmywarce czy pod bieżącą wodą. Jeśli mamy pochłaniacz, wówczas filtr, np. na węgiel, należy wymieniać okresowo. Wyciąg umożliwia zoptymalizowanie temperatury w kuchni podczas gotowania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski