Podczas wyboru tego urządzenia zwykle więcej uwagi zwracamy na jego estetykę, niż na praktyczne walory. Dokonując zakupu okapu kuchennego staramy się, aby pasował on do stylistyki pomieszczenia i sprzętu AGD.
Wyciąg nie dla każdego
Okap służy do odprowadzania kuchennych oparów, takich jak para wodna, drobinki tłuszczu oraz do usuwania nieprzyjemnych zapachów. Swoje zadanie może spełniać na dwa sposoby: filtrując lub całkowicie usuwając (wymieniając) powietrze z wnętrza kuchni.
Obecnie dostępne są nowoczesne urządzenia, które mogą pracować w wybranym trybie zarówno pochłaniacza, jak i wyciągu. Ten ostatni jest bez wątpienia skuteczniejszy. Jednak wybór rozwiązania, z którego będziemy korzystać, nie zawsze zależy tylko od naszych preferencji, istotne są tu również warunki i możliwości techniczne.
Mówiąc w skrócie: wyciąg jest nie dla każdego. Dlaczego? - Jeśli zdecydujemy się na okap pracujący w trybie wyciągu, musimy pamiętać o konieczności podłączenia go do kanału wentylacyjnego, bo urządzenie odprowadza powietrze na zewnątrz budynku, do czego niezbędny jest komin wentylacyjny- mówi Kamil Machura z Ciarko, jeden z krajowych producentów okapów.
Taki system jest najbardziej efektywny, ponieważ gwarantuje usunięcie oparów i zapachów. Wyciąg umożliwia także zoptymalizowanie temperatury w pomieszczeniu, która często podczas gotowania staje się nieprzyjemnie wysoka. Mimo wielu zalet, takie rozwiązanie nie zawsze jest możliwe do zastosowania.
Przewód wentylacyjny
- Nie każda kuchnia wyposażona jest w __indywidualny wyciąg wentylacyjny - dodaje ekspert. - Szczególnie dotyczy to domów wielorodzinnych, gdzie występują wspólne kominy, do których nie możemy podłączyć wyciągu. To samo dotyczy kanałów odprowadzających dym, na przykład z pieców grzewczych. W obu przypadkach istnieje ryzyko wystąpienia zakłócenia obiegu powietrza w budynku.
Sprawdzi się wszędzie
W przeciwieństwie do wyciągu pochłaniacz sprawdzi się w każdej kuchni. Pracuje on w trybie zamkniętym. - Zassane przez pochłaniacz powietrze przechodzi przez zamontowany w nim filtr węglowy, który zatrzymuje wszelkie zapachy. Tak oczyszczone powietrzne powraca do pomieszczenia - mówi Kamil Machura.
Niezależnie od tego, na jakie urządzenie się zdecydujemy, oba wymagają filtrów przeciwtłuszczowych. W wyciągach stosowane są najczęściej filtry metalowe, które łatwo wyczyścić, np. w zmywarce czy pod bieżącą wodą. Jeśli mamy pochłaniacz, wówczas filtr, np. na węgiel, należy wymieniać okresowo. Wyciąg umożliwia zoptymalizowanie temperatury w kuchni podczas gotowania.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?