Jak informuje pełnomocnik cukierni-lodziarni Andrzej Mędrala, lody są robione z mleka od krów rasy polskiej czerwonej. Rasa występuje w Europie od prawieków i daje mleko o wysokiej zawartości tłuszczu i białka.
Uhonorowane lody wraz z innymi małopolskimi produktami będą prezentowane na tegorocznych Międzynarodowych Targach Poznańskich Polagra Food w Pawilonie Smaki Regionów. Na tę prestiżową imprezę Melba ma zaproszenie Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego.
Lody „czerwona krówka” zostały zgłoszone do konkursu Polski Producent Żywności 2014 jako wspólny projekt Cukierni-Lodziarni Melba i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Melba to krzeszowicka rodzinna firma, która działa na runku od 1992 roku. Najpierw była to tylko lodziarnia, potem asortyment został rozszerzony o produkty cukiernicze. Firma bierze udział w wystawach i konkursach kulinarnych, zdobyła wiele nagród i wyróżnień zarówno na imprezach wojewódzkich, jak i ogólnopolskich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?