Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukinia marynowana w curry według Koła Gospodyń Wiejskich. Nie może jej zabraknąć w spiżarni [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Cukinia marynowana w curry według Koła Gospodyń Wiejskich. Zobacz przepis.
Cukinia marynowana w curry według Koła Gospodyń Wiejskich. Zobacz przepis. fot. pixabay
Cukinia marynowana w curry to jeden z przetworów na zimę, który koniecznie musi znaleźć się w spiżarni. Zobacz przepis Koła Gospodyń z Białki.

Tania, smaczna i zdrowa. Taka jest właśnie cukinia. Zamknięta w słoikach, będzie doskonałą przekąską na zimowe wieczory.

Cukinia marynowana w curry [PRZEPIS]

Składniki

  • 2,5 kg cukinii
  • 7 szklanek wody (zalewa)
  • 1,5 szklanki octu 10%(zalewa)
  • 2 szklanki cukru (zalewa)
  • 1,5 łyżki soli (zalewa)
  • 1 łyżka curry (zalewa)
  • 2 cebule (pocięte w plastry)
  • gorczyca, pieprz i ziele angielskie

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż, a potem na półplasterki. Na spód wyparzonych słoików włożyć po plastrze cebuli, wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu i 1 ziele angielskie. Do słoików dosyć ciasno włożyć półplasterki cukinii. Pozostawić minimum 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika.
Składniki zalewy podgrzać i wymieszać tak, aby wszystko połączyło się w jednolitą zalewę. Wypełnić nią słoiki – zostawić przynajmniej 0,5 cm od krawędzi. Dobrze zakręć. Pasteryzować ok. 10 minut, a następnie odstawić do góry nogami do ostygnięcia.

Polecamy też inne przepisy na dania z cukinią:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Cukinia marynowana w curry według Koła Gospodyń Wiejskich. Nie może jej zabraknąć w spiżarni [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski