Składniki dobierać możecie prawie dowolnie, podstawą jest pasta curry. Najlepiej jeśli samodzielnie utrzecie ją w moździerzu. Potrzebne są: imbir, czosnek, chili, kurkuma, kolendra i wiele innych aromatycznych składników! Warto się w nie zaopatrzyć w ilościach hurtowych, bo curry uzależnia!
Dyniowe curry
Składniki: 4 cm świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziaren kolendry, szczypta chili, pieprz cayenne, sól, pieprz, 1 papryczka chili, 2 szalotki, duża szczypta kurkumy, 400 g dyni hokakido, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 2 obrane ze skórki pomidory, 300 ml mleczka kokosowego, 200 ml bulionu warzywnego, ryż jaśminowy do podania, świeża kolendra.
Przygotowanie: W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojone chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne. Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut, dodaj pokrojone pomidory, sól, pieprz, gotuj przez 5-10 minut. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.
Curry z ananasem i kaczką
Składniki: Pasta curry: 3 cm imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, 2 papryczki chili, 1 łyżka sosu rybnego, 1 pęd trawy cytrynowej, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, szczypta nasion kolendry, szczypta kuminu, skórka z ½ limonki, 1 szczypta kurkumy, 1 szczypta słodkiej papryki.
Pozostałe składniki: Szczypta przyprawy 5 smaków, 1 łyżka cukru trzcinowego, 500 ml mleczka kokosowego, 200 ml pomidorków koktajlowych, pół ananasa, 2 piersi z kaczki, 1 ugotowana kukurydza.
Przygotowanie: Piersi kaczki natnij, obsyp solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków, obsmaż na patelni, a następnie włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 8-10 minut, po upieczeniu daj kaczce odpocząć przez kilka minut, a następnie pokrój w plastry.
Wszystkie składniki pasty curry umieść w blenderze i miksuj, aż otrzymasz gładką konsystencję.
W woku lub na głębokiej patelni zagrzej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry (jeśli nie lubisz ostrych potraw dodaj połowę ilości). Do mleczka dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, pomidorki i ziarna kukurydzy. Całość gotuj na małym ogniu około 15 minut. Tuż przed podaniem dodaj do potrawki plastry kaczki, podawaj z ryżem lub ciecierzycą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?