Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Kiełbasa nadziewana z sosem chimichurri przeniesie cię do Argentyny [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kiełbasa nadziewana serem z sosem chimichurri na grilla. Zobacz przepis.
Kiełbasa nadziewana serem z sosem chimichurri na grilla. Zobacz przepis. Fot. materiały prasowe
Nie wyjeżdżasz na wakacje? Przenieś się zatem do Argentyny! Przynajmniej na chwilę. Zobacz przepis na kiełbasę nadziewaną z sosem chimichurri prosto z kraju Maradony.

Parilla to rodzaj grilla o formie żeliwnej, prostokątnej kratki, ustawionej na palenisku. Jest on wykorzystywany w Argentynie, gdzie grilluje się podczas rodzinnej biesiady zwanej asado. Mamy dla was przepis pozwalający przenieść się na przyjęcie w południowoamerykańskim ogrodzie!
Argentyna słynie z wysokojakościowych mięs, a grillowane potrawy zajmują tam szczególne miejsce. Asado można z kolei określić mianem symbolu zarówno kulinarnej biegłości, jak i podejścia do życia Argentyńczyków. Podczas tej biesiady mistrzem ceremonii jest asador zajmujący się rozpaleniem ognia i doglądaniem mięsa, a w wolniejszym czasie zabawianiem gości rozmową.
W kraju Maradony podczas grillowania w roli pierwszoplanowej występuje mięso, rzadko spotyka się przystawki w postaci sałatek, makaronu czy ziemniaków. Najczęściej jedynymi dodatkami są chleb i tradycyjny ziołowy sos chimichurri, który zyskał popularność na całym świecie. Wykorzystuje się go szczególnie do dań pieczonych i grillowanych.
– Grillowanie zwykle kojarzy się nam bardzo tradycyjnie, tymczasem to doskonała okazja do eksperymentowania – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – W naszym przepisie dwie dobrze znane wędliny, połączone ze sobą i wzbogacone sosem, zmieniają swoje oblicze i sprawiają, że popołudnie przy grillu staje się prawdziwą kulinarną przygodą. A egzotycznego posmaku dodaje sos chimichurri.

Kiełbasa nadziewana serem z sosem chimichurri na grilla [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy grillowej z serem
  • 300 g boczku extra parzonego
  • 2 świeże, słodkie papryki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła

Składniki na sos chimichurri:

  • 1 pęczek świeżej pietruszki lub 2 łyżki suszonej
  • 1 pęczek świeżej kolendry lub 2 łyżki suszonej
  • 1 pęczek świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonego chili
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki, octu jabłkowego lub soku z cytryny

Sposób przygotowania sosu:
Pietruszkę, kolendrę i oregano drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub starte. Dokładamy drobno posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy solą, pieprzem i 3 łyżkami soku z limonki. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i mieszamy.

Sposób przygotowania mięsa:
W kiełbasie grillowej z serem wycinamy trójkątny pasek, żeby zrobić miejsce na warzywa. Wkładamy tam pociętą w podłużne paski paprykę. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Układamy ją w kiełbasie wzdłuż papryki. Boczek kroimy w cienkie plastry. Układamy je obok siebie po dwa, na nich kładziemy nadziewaną kiełbasę i ciasno zawijamy ją w boczek. Tak przygotowane wędliny kładziemy na rozgrzany grill końcówkami boczku do dołu i grillujemy kilka minut, aż ser zacznie się topić. Następnie obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne kilka minut. Podajemy z sosem chimichurri. Smacznego!

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czas na grilla. Kiełbasa nadziewana z sosem chimichurri przeniesie cię do Argentyny [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski