18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowa chemia

DD
Fot. Ingimage
Fot. Ingimage
Informacja dla łasuchów - dozwolona dawka czekolady to 30 gramów dziennie.

Fot. Ingimage

Zdrowie na talerzu

Trzy niewielkie kostki, które można zjeść z korzyścią dla zdrowia i samopoczucia. To nie żart, czekolada jest zdrowa! Dobrej jakości gorzka czekolada o jak najwyższym procencie miazgi kakaowej (co najmniej 60-70 proc.) zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy: potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12. Zawarta w czekoladzie fenylotylamina pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie "hormonami szczęścia". Działają one euforyzująco, poprawiają samopoczucie, osłabiają destrukcyjną rolę stresu. Naukowcy jednak najczęściej zwracają uwagę na zbawienny dla naszego zdrowia wpływ flawonoidów - naturalnych antyoksydantów, wzmacniających organizm i chroniących go przed działaniem wolnych rodników, a tym samym zapobiegających wielu chorobom, łącznie z nowotworowymi i opóźniających procesy starzenia.

Jak się bowiem okazało, ziarno kakaowca ma najwyższe stężenie przeciwutleniaczy spośród wszystkich produktów roślinnych, większe nawet niż owoce. Są to takie same antyoksydanty, jak te w czerwonym winie czy zielonej herbacie. Związki te poprawiają krążenie krwi, elastyczność tętnic, obniżają ciśnienie, chronią przed zawałem i miażdżycą, mają działanie przeciwzapalne, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Zbadano bowiem, że już kilka kostek czekolady dziennie sprawia, że płytki krwi wykazują mniejszą tendencję do zlepiania się. Czekolada działa więc jak aspiryna, ale o wiele lepiej smakuje! Zawiera bardzo mało cholesterolu, co więcej, obecny w smakołyku kwas stearynowy może obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, a podwyższać poziom "dobrego", HDL!

Według kanadyjskich naukowców, jedzenie gorzkiej czekolady ma chronić skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym, natomiast z badań prowadzonych w Japonii wynika, że taniny, naturalne substancje występujące w kakao, mogą zapobiegać tworzeniu się próchnicy zębów. Podobno gorzka czekolada nie ma także złego wpływu na cerę, a dzięki niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, za to obfitości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA, wcale nie powoduje tycia, a wręcz przeciwnie - jedzona codziennie w ilości 2-3 kostek pomaga schudnąć.

Taka jest moc gorzkiej czekolady! Nie posiadają jej, niestety, bogate w tłuszcze czekolady mleczne, czekolada biała i inne wyroby czekoladowe. Dietetycy twierdzą, że czekoladę najlepiej jeść po ciężkostrawnym posiłku, bo zwiększa wydzielanie żółci, potrzebnej do strawienia tłuszczów.

(DD)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski