Trufle to wyjątkowy specjał kulinarny, a na dodatek afrodyzjak. Przez ostatnie lata ich produkcja ciągle maleje z powodu niszczenia drzewostanów spowodowanego skażeniem powietrza. Nic więc dziwnego, że te rosnące pod ziemią grzyby osiągają cenę do 2,5 tys. euro za kilogram. Od 2 tys. lat centrum handlu truflami były przede wszystkim Włochy i Francja. W Polsce spotykano je w Borach Tucholskich i w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Obejmuje je całkowita ochrona. Trufle rosną ok. 20 cm pod ziemią. Żyją otulone glebą i małymi korzonkami. Mają kształt bulwy, otoczone są chropowatą skórką. Jedną z najbardziej poszukiwanych i cennych trufli jest trufla biała (piemoncka). Grzyby najczęściej rosną w pobliżu korzeni dębu, lipy, topoli i wierzby, stając się stopniowo pasożytem. Cenny jest ich uwodzący smak i aromat, który zależy od rodzaju drzewa, przy którym wyrosły. Pomocnymi w czasie szukania trufli są wytresowane świnie i psy.
Najdroższe grzyby świata
Najlepszym sposobem przechowywania trufli jest konserwowanie ich w oliwie z oliwek. W ten sposób, nie tylko zostaną zakonserwowane, ale także oliwa nabierze wspaniałego aromatu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!