Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania, które zawsze się udają

Ania Starmach
Ciasto wyszło zakalcowate, w głowie zero pomysłu, a goście stoją już za drzwiami? Na pewno dobrze pamiętacie takie sytuacje, kiedy ciśnienie podskakuje, a w oczach rodzi się panika. Proponuję Wam dziś dania, które zawsze się udają. Są proste, smaczne i zachwycające.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Placuszki z łososiem

Składniki:

150 g mąki,
150 ml gęstej śmietany 18-proc.,
100 g wędzonego łososia w plastrach,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 ml mleka,
50 ml maślanki,
50 g serka typu Philadelphia,
20 g miękkiego masła,
1 jajko,
1 łyżka świeżego koperku,
1 łyżka orzechów włoskich,
1 łyżka kaparów,
sól

Przygotowanie: Masło utrzyj z serkiem na gładką masę. Dodaj jajko, sól, proszek do pieczenia i maślankę - całość wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko i mąkę. Gdy otrzymasz gęstą, jednolitą masę, smaż z niej niewielkie placuszki. Orzechy upraż i posiekaj je razem z kaparami i koperkiem, wymieszaj ze śmietaną. Na usmażone placuszki kładź plasterek łososia i dodaj łyżkę aromatycznej śmietany.

Marchewkowy hummus

Paluszki sezamowe:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko,
1 łyżka czarnego sezamu,
1 łyżka sezamu

Hummus:
200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
4 marchewki,
1 łyżka pasty sezamowej,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki świeżej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek
50 ml wody,
szczypta kuminu,
sól, pieprz

Przygotowanie:Paluszki sezamowe: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Arkusz ciasta francuskiego posyp oboma rodzajami sezamu i delikatnie rozwałkuj, tak by przylepiły się do niego ziarna. Pokrój na cienkie paseczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paluszki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw na 15-20 minut do gorącego piekarnika.

Hummus: Marchewki obierz, pokrój w kosteczki, przesmaż na oliwie, dodaj 50 ml wody i duś ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zblenduj ciecierzycę, marchewkę, czosnek, pastę sezamową, pietruszkę, kumin, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem, podawaj z paluszkami sezamowymi. Do siego roku!

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dania, które zawsze się udają - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski