W taki dzień najlepiej zaszyć się w domu z książką albo jeszcze lepiej w kuchni. Też z książką. Gotowanie naprawdę odpręża.
Domowa granola dla każdego
Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich, 1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki ziaren słonecznika, 1/2 szklanki migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju, 125 ml miodu, 50 ml wody
Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 150 st. C (termoobieg). Płatki, ziarna i migdały wysyp na blachę. Dodaj cynamon i sól i wymieszaj. Olej zagotuj z miodem i wodą. Powstałą mieszankę wylej na płatki i wymieszaj dłońmi. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Przemieszaj 2 razy w trakcie pieczenia. Granola po wyjęciu z piekarnika będzie wciąż lekko wilgotna, wyschnie stygnąc. Przechowuj w słoiku do miesiąca. Jedz z mlekiem albo jeszcze lepiej z jogurtem i owocami. Świetnie smakuje także z lodami albo z kremem zabajone.
Kapuśniak ekspresowy
Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy, 500 g kiszonej kapusty, 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry, 1 pęczek dymki do podania, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie: soczewicę wypłucz i zalej 3 szklankami wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i zagotuj gotuj 15 minut, po czym dodaj odciśniętą kapustę i pomidory. Gotuj 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną dymką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?