MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]

Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami Agnieszki Delkowskiej

Składniki na ciasto

1 kg mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżka oleju
ciepła woda

Składniki na farsz
około 0,5 kg suski sechlońskiej lub wędzonych śliwek
garść orzechów
1/2 szklanki miodu dobrej jakości (bardzo dobry jest ze spadzi iglastej)

Wykonanie

Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.

Farsz. Śliwki drobno pokroić. Orzechy posiekać. Umieścić śliwki i orzechy w misce, dolać miód i wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Nałożyć farsz i skleić pierogi. Wrzucić je na gotującą się, osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotować 2 minuty. Podawać z kwaśną śmietaną, miodem i cukrem.
Jeśli ktoś boi się smaku śliwki wędzonej, to ta wersja pierogów sprawdzi się też z suszoną śliwką. Trzeba jednak pamiętać, żeby zmniejszyć ilość miodu.

Zobacz również

Twierdzi, że pomógł odnaleźć bin Ladena. Teraz żąda od USA ogromnej nagrody

Twierdzi, że pomógł odnaleźć bin Ladena. Teraz żąda od USA ogromnej nagrody

Wypadek pod Lutogniewiem. Ładunek mąki rozsypał się po drodze

Wypadek pod Lutogniewiem. Ładunek mąki rozsypał się po drodze

Polecamy

Wkrótce zdecyduje się przyszłość Wisły Kraków. Ta najbliższa, ale też nieco dalsza...

Wkrótce zdecyduje się przyszłość Wisły Kraków. Ta najbliższa, ale też nieco dalsza...

W ciemię bity. Kraków po pekińsku

W ciemię bity. Kraków po pekińsku

Nie zawsze 10%! Ile zostawiać napiwku? Taką kwotą wymienia ekspertka od etykiety

Nie zawsze 10%! Ile zostawiać napiwku? Taką kwotą wymienia ekspertka od etykiety