Amarylis to roślina cebulowa. Do świątecznych dekoracji zwykle wybierane są amarylisy o kwiatach ciemnoczerwonych, ale równie piękne są odmiany o kwiatach różowych, białych i paskowanych. Kiedy przekwitną, należy je ściąć i uprawiać roślinę jeszcze przez pół roku – liście amarylisa rozrosną się, a cebula powiększy rozmiary. Utworzą się zawiązki kwiatostanów na następny sezon uprawy; w dużych cebulach powstają nawet 3-4 pędy.
Doniczka powinna stać w jasnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, blisko okna, ale nie w ostrym słońcu. Aż do lipca, co 2-3 tygodnie zasilamy amarylis płynnym nawozem. Pod koniec miesiąca kończymy nawożenie, aby przygotować roślinę do okresu spoczynku, który rozpoczyna się na początku sierpnia. Na trzy miesiące przerywamy nawożenie i stopniowo ograniczamy podlewanie – aż do całkowitego zaprzestania. Teraz liście rośliny zasychają i obumierają – ten etap jest konieczny, aby amarylis ponownie zakwitł.
Podczas spoczynku doniczkę z cebulą stawiamy w chłodnym pomieszczeniu (13-15 st.). Kiedy ziemia przeschnie, cebulkę wykopujemy (można zastosować zabiegi ochronne, np. opryskiwanie mieszaniną fungicydów) i suszymy. Potem znów przenosimy ją w chłodne (13-15 st.), przewiewne miejsce i pozostawiamy tam aż do momentu sadzenia, czyli do listopada.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?