1. Ryby dalekomorskie powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu, ze względu na zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3;
2. Wskazane jest częste spożywanie owoców i**warzyw - z badań naukowców wynika, że spożywanie cztery lub więcej razy dziennie owoców oraz warzyw może np. o połowę obniżyć ryzyko rozwoju raka piersi, w porównaniu z kobietami, które sięgają po te produkty dwa razy dziennie lub rzadziej.
Jakie owoce są zalecane?
Granaty - owoce granatu zawierają duże ilości polifenoli i antocyjanów, które silniej neutralizują wolne rodniki, sprzyjające rozwojowi raka, niż polifenole z czerwonego wina czy z zielonej herbaty.
Cytrusy i**wiśnie - najnowsze wyniki badaczy amerykańskich wskazują, że owoce te mogą stanowić źródło skutecznej ochrony przed rozwojem raka piersi oraz raka skóry, i to zarówno wywołanego czynnikami chemicznymi, jak i promieniowaniem UV.
Czerwone winogrona - zawierają resweratrol, polifenol obecny w dużych ilościach w czerwonych winogronach i czerwonym winie; może on skutecznie obniżać ryzyko raka skóry, spowodowanego nadmierną ekspozycją na promieniowanie UV.
Inne zalecenia, to:
3. Codziennie filiżanka zielonej herbaty - zielona**herbata zawiera składnik niszczący komórki nowotworowe, zapobiega rozwojowi raka.
4. Do naszego menu powinny wejść również produkty sojowe - soja przeciwdziała powstawaniu nowotworów, szczególnie rakowi sutka i prostaty.
5. A na deser czerwone wino - dietetycy zalecają jeden kieliszek wina dziennie lub "wino w kapsułkach".
Kolejne wytyczne dotyczą witamin:
Witamina**A - dziennie rekomendowane jest spożycie witaminy A dla osób powyżej 11. roku życia w ilości, która odpowiada: jednej średniej marchewce lub?czterem ziemniakom albo jednemu mango, ewentualnie jednej porcji szpinaku lub?trzem brzoskwiniom.
Witamina**C - dziennie rekomendowane jest spożycie witaminy C dla osób powyżej 15. roku życia w ilości, która odpowiada: jednej średniej pomarańczy lub?szklance soku pomarańczowego, albo jednej porcji gotowanych brokułów lub?150 g truskawek.
Witamina**E** - dziennie rekomendowane jest spożycie witaminy E dla osób powyżej 11. roku życia w ilości, która odpowiada: 100 g migdałów lub 2 łyżeczkom masła orzechowego albo jednej porcji szpinaku?lub jednej łyżce oleju słonecznikowego.
(DD)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?