MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Domowe kapuśniaczki.
Domowe kapuśniaczki. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na domowe kapuśniaczki.

Przepisem na sprawdzone, domowe kapuśniaczki podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki na farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki palmy
  • 200 gr śmietany kwaśnej 18%
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam


Wykonanie

Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.

Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski