Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Piekarza i Cukiernika. To właśnie oni serwują nam na co dzień pyszności. Skąd wzięło się to święto?

mad
15 marca obchodzimy Dzień Piekarza i Cukiernika. Wiecie skąd wzięło się to święto? Kiedy cukier przywędrował do Polski? Gdzie otwarto pierwszą cukiernię? Zapraszamy w słodką podróż!
15 marca obchodzimy Dzień Piekarza i Cukiernika. Wiecie skąd wzięło się to święto? Kiedy cukier przywędrował do Polski? Gdzie otwarto pierwszą cukiernię? Zapraszamy w słodką podróż! Fot. Freepik.com
15 marca obchodzony jest Dzień Piekarza i Cukiernika. To wtedy przypada święto patrona tych rzemieślników, czyli św. Klemensa Hofbauera, księdza żyjącego w XVIII wieku i w młodości pracującego w piekarni. Ten dzień to również idealny moment, aby każdy z nas przypomniał sobie ulubione przysmaki tworzone przez mistrzów wypieków. Bo to przecież oni stoją za każdym rozpływającym się w ustach, urzekającym aromatem wyrobem. Rzemieślnicy, często prawdziwi artyści w swoim fachu. Przy okazji przypominamy skąd wziął się cukier na polskich stołach i gdzie na świecie pojawiła się pierwsza cukiernia.

Któż z nas nie ma pięknych wspomnień związanych z jakąś lokalną cukiernią czy piekarnią? Kupowane tam pyszne pieczywo, ciastka czy torty często wspominamy bardzo długo, a ich smak pamiętamy nawet po wielu latach. Przeważnie to właśnie cukiernicy potrafili i potrafią najlepiej łączyć wizualną i smakową stronę tworzonych przez siebie słodkości.

Spis treści

Cukier - białe złoto z Kuby i Brazylii

Historia rozwoju cukiernictwa jest ściśle związana z dostępnością cukru. A ten początkowo wyrabiano z trzciny cukrowej, która w Europie nie rosła i „białe złoto” trzeba było sprowadzać m.in. z plantacji na Kubie czy w Brazylii. Miało to bezpośrednie przełożenie na wysoką cenę cukru, który na europejskich i polskich stołach traktowany był jak zamorski specjał na równi z pieprzem czy szafranem.

Historia rozwoju cukiernictwa jest ściśle związana z dostępnością cukru.
Historia rozwoju cukiernictwa jest ściśle związana z dostępnością cukru. fot. pixabay

Na raczenie się tym przysmakiem stać było tylko magnatów, którzy doprawiali nim nawet mięso i ryby. A ekskluzywnym słodkim wyrobem w czasach Rzeczypospolitej Obojga Narodów były stawiane na stołach figury z farbowanego cukru.

Pierwsze cukiernie? Oczywiście we Włoszech

Za kolebkę cukiernictwa uznaje się Włochy. Ogromny rozwój tego fachu nastąpił w drugiej połowie XVIII wieku. Miało to związek z opracowaniem w roku 1748 przez niemieckiego chemika Andreasa Sigismund Marggrafa metody wydzielania cukru z buraków. Okazało się, że „białego złota” nie trzeba sprowadzać, ale można je produkować na miejscu, w Europie.
Do rozwoju przemysłu cukierniczego przyczynił się również Napoleon Bonaparte, który w 1806 r. podjął decyzję o blokadzie kontynentalnej Europy.

W Polsce pierwsze cukiernie powstały w Warszawie w drugiej połowie XVIII wieku. Założyli je włoscy mistrzowie pochodzący ze szwajcarskiego kantonu Gryzonia.

Polacy na większą skalę zaczęli zajmować się cukiernictwem po roku 1830, kiedy w wyniku działań wojennych związanych z powstaniem listopadowym, większość cudzoziemców musiała z terenu Polski wyjechać.

Zawód cukiernik. To mistrz w swoim fachu

Na czym polega zawód cukiernika? Osoba, która go wykonuje zajmuje się szeroko pojętym pieczeniem i przygotowywaniem ciast, ciasteczek oraz deserów. Szczególną estymą cieszą się mistrzowie w swoim fachu zajmujący się np. tworzeniem artystycznych tortów na specjalne okazje.

Niekiedy torty to małe dzieła sztuki.
Niekiedy torty to małe dzieła sztuki. fot. pixabay

W Polsce, aby pracować w tym zawodzie, dobrze jest ukończyć szkołę zawodową lub technikum o tej specjalności. Chociaż droga do kariery w cukiernictwie dla nikogo nie jest zamknięta, jest wielu samouków z wrodzonym talentem, którzy stali się gwiazdami mediów społecznościowych.
Bez czego żaden cukiernik nie może obejść się w swojej pracy? Oczywiście bez mąki, drożdży, cukru i jajek.
- Jaja stanowią ważny surowiec w cukiernictwie – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Są podstawowym składnikiem różnych wypieków, bez nich nie byłoby też np. bezy i wielu jajecznych deserów. Mają duży wpływ na smak, wygląd, strukturę i zapach gotowych wyrobów. Nie bez znaczenia są też ich właściwości odżywcze.

Chcesz dziś sam pobawić się w cukiernika?
Zobacz przepis na lekki krem cytrynowy, który może stanowić dodatek do tarty lub samodzielny, orzeźwiający, wiosenny deser.

Przepis na krem cytrynowy z jaj

Krem cytrynowy.
Krem cytrynowy. Fot. Fermy Drobiu Jokiel

Składniki:

  • 4 jaja M lub L
  • 2 duże cytryny
  • 160 g cukru
  • ½ kostki masła

Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy tarką ich skórki, następnie przekrawamy owoce, wyciskamy sok do małego rondla, dodając tam startą skórkę i cukier. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do dużego garnka wstawiamy rondelek z wymieszanym sokiem, a następnie nalewamy do dużego garnka tyle wody, aby ścianki małego były zanurzone do połowy, włączamy podgrzewanie i mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy masło, nie przestając mieszać. Kontynuujemy tę czynność przez ok. 20 minut. Gotowy krem wlewamy do miseczek lub słoiczków, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Serwujemy najlepiej kolejnego dnia, wówczas krem jest najsmaczniejszy.

Polecamy przepisy na pyszne ciasta:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dzień Piekarza i Cukiernika. To właśnie oni serwują nam na co dzień pyszności. Skąd wzięło się to święto? - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski