18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Dzień Zdrowego Żywienia

EKT
Jak się odżywiać, aby nie szkodzić swemu organizmowi, a zachować długo sprawność fizyczną i umysłową, dobrze się czuć w towarzystwie swoich rówieśników? Choć kategoryczna odpowiedź nie padła - bo paść nie mogła - dzieci z Bębła w gminie Wielka Wieś wiele dowiedziały się na ten temat podczas Dnia Zdrowego Żywienia, zorganizowanego pod hasłem "Każdy kęs ma swój sens". Prelekcję o zdrowym odżywianiu wygłosił pediatra, lekarz rodzinny i pulmonolog Andrzej Jaworek.

Bębło

   Dzień Zdrowego Żywienia odbył się w Szkole Podstawowej. Dzieci ze wszystkich klas przygotowały sałatki warzywne i owocowe oraz wiosenne kanapki, które następnie wystawiły na kiermaszu. Na stole pojawiły się też potrawy regionalne, przyrządzone przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich, któremu przewodniczy Kazimiera Krawczyk: bryndza z miętą, kluski prażone, skwarki z cebulą, sałatka wiosenna.
   Uczniowie zaprezentowali swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu w różnych scenkach, opowiadających także o odpowiednim trybie życia, własnoręcznie przygotowanych plakatach.
   - Staramy się edukować dzieci w różnych kierunkach, a zdrowe odżywianie się ma niebagatelne znaczenie dla ich rozwoju. Dlatego postanowiliśmy zorganizować taki dzień, który na pewno pozostawi w ich pamięci chociaż niektóre zasady. Myślę też, że systematyczne akcje utrwalą w nich pożądane nawyki i odciągną od nie zawsze zdrowych__produktów reklamowanych w telewizji - uważa dyrektorka szkoły Lucyna Kurek.
   W gazetce "Echo Szkoły" opisano, jakie składniki zawierają produkty roślinne i zwierzęce, wyjaśniono, że sztuka zdrowego żywienia opiera się na spożywaniu ich w odpowiednich ilościach. Zilustrowano to piramidą z półkami, na których ułożono je w takiej kolejności, w jakiej powinny być spożywane. U podstawy znalazły się produkty zbożowe, z ciemnej mąki, kasze, otręby i ziemniaki, nad nią - warzywa i owoce, następnie nabiał. Na przedostatniej półce, w tych samych proporcjach, widniało mięso i ryby, a na samym wierzchołku - słodycze i tłuszcze. W gazetce podano też przepisy potraw, przygotowanych na kiermasz przez uczniów i panie z KGW.
   - "Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś" - te słowa mają istotne znaczenie, bo na podstawie diety poszczególnych osób można powiedzieć wiele na temat ich osobowości - mówił Andrzej Jaworek. Dzieci i starsi z ogromnym zainteresowaniem słuchali jego porad. Lekarz tłumaczył, na czym polega spalanie kalorii w organizmie, co to jest zapotrzebowanie energetyczne i dietetyka. - Nauka ta, badająca wartość kaloryczną, zawartość związków organicznych, soli mineralnych i substancji toksycznych w naszym pożywieniu, znana jest od bardzo dawna. Hipokrates z Kos wiedział, że niektórym osobom, cierpiącym na zaburzenia widzenia, może pomóc dieta bogata w witaminę A. Dietetyka jest powiązana z innymi dziedzinami, na przykład z genetyką, dzięki której wiemy, że nadmierne spożywanie soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego - tłumaczył.
   Prelegent przyznał, że odpowiedź na pytanie, jak zdrowo odżywiać się nie jest prosta i wymaga indywidualnego podejścia do spraw żywienia - zapewnił jednak, że istnieją ogólne zasady, których przestrzeganie ułatwia racjonalne odżywianie się. Wymienił dziesięć podstawowych zasad, m.in. jedzenie przynajmniej trzy razy dziennie owoców, które zawierają dużo witamin, soli mineralnych i błonnika, gotowanie na parze (woda niszczy bowiem zawarte w warzywach witaminy), spożywanie potraw zawierających jak najmniej tłuszczu i pełnoziarnistego chleba, picie do dwóch litrów wody mineralnej niegazowanej, ograniczanie potraw smażonych. Omawiając ulubione przez dzieci słodyczy zalecał, aby porcję czekolady zjadały od razu, a nie po kawałku, co jakiś czas, i koniecznie myły zaraz potem zęby.
   Andrzej Jaworek tłumaczył też, co to jest cholesterol, o którym większość jego słuchaczy miała pojęcie - ale niewielu wiedziało, że są dwa jego rodzaje: dobry, broniący organizm przed miażdżycą, i zły, odkładający się na ścianach tętnic i powodujący miażdżycę. Dzieci zostały poinformowane, że stosowanie diety, zwłaszcza odchudzającej, należy koniecznie skonsultować z lekarzem, a także - czym charakteryzuje się anoreksja (psychiczny jadłowstręt) oraz bulimia (objawiająca się jedzeniem bez umiaru). Lekarz szczegółowo opisał te choroby, dotykające głównie osoby młode, od 12. roku życia.
   Dzieci uczestniczyły też w konkursie o zdrowym odżywianiu się. Najwięcej wiedzieli o tym Grzegorz Jaskiewicz i Anna Tarlaga. Drugie miejsce zajęły Monika Krak i Anita Dudzińska, trzecie - Kacper Zdybał i Aleksandra Zgoda.
Tekst i fot.: (EKT)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie