W Krakowie rozwija się kolejna inicjatywa promująca wysokiej jakości produkty spożywcze. W każdą sobotę w godzinach od 9 do 16 na placu Nowym można kupić Prawdziwe Produkty, czyli żywność certyfikowaną, ekologiczną, naturalną i tradycyjną.
- Miłośnicy zdrowego odżywiania na pewno znajdą coś dla siebie na stoiskach przygotowanych przez lokalnych wystawców - zapewnia Wojciech Majka, organizator targu.
Co tydzień ekologiczne gospodarstwa dostarczają na plac Nowy warzywa i owoce z Eko Zieleniaka, oleje, mąki i kasze, naturalne soki tłoczone na zimno z Tłoczni Chocznia, tradycyjne wędliny, m.in. z Masarni Kuznocin, sery z mleka koziego produkowane w gospodarstwie Kozi Wypas, sery krowie z Podhala i wiele innych.
Wśród Prawdziwych Produktów można też znaleźć eko-kawę stworzoną specjalnie dla osób dbających o dobre samopoczucie i zdrowie. - Zanim zaprosimy wystawców na targ, odwiedzamy ich, aby sprawdzić, jak wygląda cykl produkcyjny - mówi Wojciech Majka.
Zarówno skład, jak i metody wytwarzania Prawdziwych Produktów są oparte o sprawdzone przepisy i naturalne składniki. Wytwarzane są tradycyjnymi metodami bez użycia substancji szkodliwych dla zdrowia i środowiska.
Prawdziwe Produkty po raz pierwszy pojawiły się w Krakowie we wrześniu 2014 roku. W Forum Przestrzenie (Hotel Forum) zostały zorganizowane trzy pierwsze targi. Autorzy pomysłu współpracowali także z Centrum Psychoonkologii Unicorn Barbary i Jerzego Stuhrów.
- Zdrowa żywność jest szczególnie ważna dla osób, które zmagają się z chorobą, ale nie tylko dla nich - mówi Wojciech Majka. Teraz impreza na stałe przeniosła się na Kazimierz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?