Krakowski smak
Można zjeść tradycyjny czulent, czyli danie z fasoli, pęczaku, wołowiny i cebuli, która powstała w związku z zakazem palenia ognia w szabas, zatem, zwyczajowo, przygotowywana była dzień wcześniej i przechowywano ją w specjalnym szabaśniku.
W rozmowie o potrawach koszernych dowiadujemy się, że koszerne to po hebrajsku: "nadające się", "stosowne", "dobre". W potocznej mowie "koszerny" znaczy "legalny", lub zgodny z przepisami.
Co zatem jest legalne w kuchni żydowskiej? Prawo Mojżeszowe dzieli zwierzęta na czyste i nieczyste. Dozwolone jest jedzenie zwierząt parzystokopytnych (które mają racice) i przeżuwających, np. krowy, owce, sarny. Niedozwolone jest jedzenie mięsa: wielbłąda konia, osła, zająca, królika, świni, żab, ślimaków, krewetek i homarów. Każdy ptak drapieżny, który używa pazurów, jest nieczysty. Można jeść zwierzęta wodne, które mają płetwy, łuski i skrzela. Tak mówią przepisy zawarte w Torze.
We współczesnych restauracjach na Kazimierzu ze względu na koszty i brak warunków (powinny być w zasadzie dwa pomieszczenia kuchenne) raczej nie gotuje się potraw koszernych, ale są za to smaczne i świeże.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?