Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Głowizna, kaszanka i pasztet. To proszowickie kadydatury na listę produktów tradycyjnych

Aleksander Gąciarz
Aleksander Gąciarz
Tradycje. Wszystkie trzy produkty, obdarzone przymiotnikiem „proszowicki” zgłosili Elżbieta i Waldemar Buccy z Lelowic Kolonii, właściciele firmy branży spożywczej.

Kandydatury oparte są o produkty pochodzące z uboju świń. Jednak nie te najwyżej cenione. - Jak się zabiło świnię, to mięso trzeba było wykorzystać w całości. Trzeba było robić kaszankę, głowiznę i pasztet, bo co by się zrobiło z podrobami: głową, sercem, wątrobą? - mówi Alina Bucka.

Głowizna to nazwa już coraz rzadziej używana. Z powszechnego użytku wyparł ją salceson, ale obie oznaczają to samo: potrawę z pokrojonego w kostkę mięsa ze świńskiej głowy, umieszczanego w oczyszczonym żołądku (też świńskim).

- Głowizna proszowicka charakteryzuje się tym, że do jej zrobienia wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki. Nie dodaje się żadnych konserwantów, żelatyny, tylko same skórki wieprzowe - mówi Waldemar Bucki.

Również w przypadku pasztetu i kaszanki receptura nie różni się specjalnie od tych powszechnie wyrabianych. Zdaniem inicjatora kaszankę proszowicką wyróżnia wyjątkowy smak.

- Jeżeli robi się kaszankę metodą tradycyjną, a tak wyrabiam kaszankę proszowicką, to wiadomo, że wszystkie składniki będą w odpowiednich proporcjach. W produkcji przemysłowej często jest za dużo kaszy. To można wyczuć w smaku - wyjaśnia.

Proszowickie kaszanka, pasztet i głowizna kandydują do umieszczenia na liście produktów tradycyjnych wspólnie z potrawami rekomendowanymi przez KGW w Kościelcu: struclą makową, pierogami marmurkowymi i pierogami z kurdybankiem.

">

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski