MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia barokowa...
fot. Europa w XVII wieku

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kuchnia barokowa

Dzięki rękopisowi wydanemu w 1686 roku o tytule Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne wiemy dokładnie, co pojawiało się na staropolskich stołach.

Były to w dużej mierze zapomniane już rośliny, takie jak berberys, czarny bez, ber (podobny do prosa), manna (zboże), barszcz zwyczajny. Wyjątkowym przysmakiem były galarety mięsne i rybne.

Na stołach gościły także polewki, czyli zupy, w tym słynna czarna polewka. Przyrządzana była z mięsiw, kopru i juchy, czyli krwi zabitego zwierzęcia.

Dopiero od XVI wieku można było w Polsce posmakować cukru, który wcześniej był produktem egzotycznym, jednak jeszcze w 1648 roku za ćwierć kilograma trzeba było zapłacić aż 600 dzisiejszych złotych. W kuchniach dworskich i magnackich cukier stał się zatem synonimem luksusu, wypierając stopniowo miód.

Zobacz również

Takie będą emerytury w lipcu 2024 - oto stawki brutto i netto. Oto wyliczenia wypłat

Takie będą emerytury w lipcu 2024 - oto stawki brutto i netto. Oto wyliczenia wypłat

Bus kontra tramwaj. Wypadek na placu Odrodzenia w Szczecinie. Są poszkodowani

Bus kontra tramwaj. Wypadek na placu Odrodzenia w Szczecinie. Są poszkodowani

Polecamy

Jeśli ukrywałeś przychody, teraz to wyjdzie. Skarbówka rusza z akcją

Jeśli ukrywałeś przychody, teraz to wyjdzie. Skarbówka rusza z akcją

"Płonie ognisko w lesie...", a tu quady, dron i kamera na podczerwień

"Płonie ognisko w lesie...", a tu quady, dron i kamera na podczerwień

Co dalej z CPK? Dzisiaj premier Donald Tusk ogłosi ważną decyzję

Co dalej z CPK? Dzisiaj premier Donald Tusk ogłosi ważną decyzję