6 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kulinarne zasługi Bony...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/57/4b/5ff47130bb4f2_o_large.jpg)
fot. Portret Bony w stroju wdowy ok. 1557
Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy
Kulinarne zasługi Bony
W 1518 roku żoną króla Zygmunta Starego i jednocześnie królową Polski została Bona Sforza. Zawdzięczamy jej m.in. rewolucję w polskiej kuchni. Bona tak bardzo była przyzwyczajona do włoskich potraw, że nie chciała z nich rezygnować po przeprowadzce do Polski. Wraz z przybyciem królowej na stołach pojawiły się nowe warzywa, nazywane do dziś włoszczyzną: marchew, pietruszka, seler i por.
Stopniowo Bona sprowadziła do Polski także pomidory, brokuły, kalafior, sałatę czy szpinak.
To także Bonie zawdzięczamy pojawienie się w kuchni polskiej makaronu i przypraw korzennych, a także popularyzację wina, które wyparło z czasem miody pitne.
Za sprawą Bony na dworze polskim pojawiły się także widelce.