MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kulinarne zasługi Bony...
fot. Portret Bony w stroju wdowy ok. 1557

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kulinarne zasługi Bony

W 1518 roku żoną króla Zygmunta Starego i jednocześnie królową Polski została Bona Sforza. Zawdzięczamy jej m.in. rewolucję w polskiej kuchni. Bona tak bardzo była przyzwyczajona do włoskich potraw, że nie chciała z nich rezygnować po przeprowadzce do Polski. Wraz z przybyciem królowej na stołach pojawiły się nowe warzywa, nazywane do dziś włoszczyzną: marchew, pietruszka, seler i por.

Stopniowo Bona sprowadziła do Polski także pomidory, brokuły, kalafior, sałatę czy szpinak.

To także Bonie zawdzięczamy pojawienie się w kuchni polskiej makaronu i przypraw korzennych, a także popularyzację wina, które wyparło z czasem miody pitne.

Za sprawą Bony na dworze polskim pojawiły się także widelce.

Zobacz również

Najsmaczniejszy event tego lata w Redzie.
Materiał informacyjny

NOWE
Najsmaczniejszy event tego lata w Redzie.

Bezpłatna szkoła rodzenia została uruchomiona w krośnieńskim szpitalu

NOWE
Bezpłatna szkoła rodzenia została uruchomiona w krośnieńskim szpitalu

Polecamy

Po porażce Kraków Kings trafili na niewygodnego dla nich rywala

Po porażce Kraków Kings trafili na niewygodnego dla nich rywala

Piłkarze Wisły wracają do zajęć. Jutro dowiedzą się, z kim zagrają w Europie

Piłkarze Wisły wracają do zajęć. Jutro dowiedzą się, z kim zagrają w Europie

Złoto dla AWF Kraków, Joanna Zawadzka z nagrodą im. Jadwigi Jędrzejowskiej

Złoto dla AWF Kraków, Joanna Zawadzka z nagrodą im. Jadwigi Jędrzejowskiej