MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kulinarne zasługi Bony...
fot. Portret Bony w stroju wdowy ok. 1557

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kulinarne zasługi Bony

W 1518 roku żoną króla Zygmunta Starego i jednocześnie królową Polski została Bona Sforza. Zawdzięczamy jej m.in. rewolucję w polskiej kuchni. Bona tak bardzo była przyzwyczajona do włoskich potraw, że nie chciała z nich rezygnować po przeprowadzce do Polski. Wraz z przybyciem królowej na stołach pojawiły się nowe warzywa, nazywane do dziś włoszczyzną: marchew, pietruszka, seler i por.

Stopniowo Bona sprowadziła do Polski także pomidory, brokuły, kalafior, sałatę czy szpinak.

To także Bonie zawdzięczamy pojawienie się w kuchni polskiej makaronu i przypraw korzennych, a także popularyzację wina, które wyparło z czasem miody pitne.

Za sprawą Bony na dworze polskim pojawiły się także widelce.

Zobacz również

Puszcza Niepołomice sięga po świetnego obrońcę

NOWE
Puszcza Niepołomice sięga po świetnego obrońcę

Dwukrotna złota medalistka odebrała gratulacje, a jutro będzie gościła w ratuszu

NOWE
Dwukrotna złota medalistka odebrała gratulacje, a jutro będzie gościła w ratuszu

Polecamy

Burze i upały w Małopolsce. Są ostrzeżenia IMGW! W Tatrach będzie niebezpiecznie

Burze i upały w Małopolsce. Są ostrzeżenia IMGW! W Tatrach będzie niebezpiecznie

Masz coś wspólnego z tym bankiem? Twoje dane mogły zostać skradzione

PILNE
Masz coś wspólnego z tym bankiem? Twoje dane mogły zostać skradzione

Kto jest ojcem syna Pauli? To muzyk popularnego w latach 90. zespołu

Kto jest ojcem syna Pauli? To muzyk popularnego w latach 90. zespołu