MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia rozbiorowa...
fot. Jan Matejko, Rejtan – Upadek Polski, 1866

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kuchnia rozbiorowa

Okres niewoli narodowej odcisnął swoje piętno na kuchni i na stosunku do jedzenia. Po raz pierwszy niektórzy przedstawiciele stanu szlacheckiego doświadczyli, czym jest głód. W związku z tym biesiady magnackie przy suto zastawionym stole zaczęły ustępować prostym, lekkim i znacznie zdrowszym posiłkom spożywanym w niewielkim gronie.

Okres wojen Napoleońskich upowszechnił potrawy francuskie i włoskie, co sprawiło, że kuchnia ziemiańska zaczęła doceniać nie tylko obfitość, ale i sam smak.

Równocześnie kuchnia chłopska była wciąż bardzo skromna i uboga. Spożywano głównie potrawy zbożowe i roślinne, a także kluski, placki, podpłomyki i coraz częściej wypiekany raz w tygodniu chleb. Z warzyw jedzono zazwyczaj kapustę, groch i fasolę.

Zobacz również

Nowe koszulki Pogoni Szczecin na sezon 2024/25. Gdzie kupić? Cena

Nowe koszulki Pogoni Szczecin na sezon 2024/25. Gdzie kupić? Cena

Zgubił portfel z dużą kwotą. Zguba trafiła na policję

Zgubił portfel z dużą kwotą. Zguba trafiła na policję

Polecamy

ZŁOTY CHŁOPAK odc. 211. Pelin chce uwieść Kayę. Streszczenie odcinka [05.07.24]

ZŁOTY CHŁOPAK odc. 211. Pelin chce uwieść Kayę. Streszczenie odcinka [05.07.24]

ZŁOTY CHŁOPAK odc. 208. Błędne przepowiednie Fikriye. Streszczenie odcinka [02.07.24]

ZŁOTY CHŁOPAK odc. 208. Błędne przepowiednie Fikriye. Streszczenie odcinka [02.07.24]

ZŁOTY CHŁOPAK odc. 207. Rodzina zszokowana ślubnymi wieściami. Streszczenie [01.07]

ZŁOTY CHŁOPAK odc. 207. Rodzina zszokowana ślubnymi wieściami. Streszczenie [01.07]