Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajko razy trzy

Ania Starmach
Fot. 123RF
Życie ze smakiem. Wybitny francuski szef kuchni, Auguste Escoffier twierdził, że potrafi przyrządzić jajko na ponad tysiąc sposobów. Mnie do jego maestrii jeszcze daleko, ale uważam, że jajka dają w kuchni niemal nieograniczone możliwości. Zatem, dziś przygotowałam dla Was przepisy jajkowe.

Minifrittaty z brokułami

Składniki:
0, 5 brokułu
5 jajek
70g żółtego sera
masło do wysmarowania foremek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Brokuł podziel na małe różyczki, wrzuć je do garnka na gotującą się osoloną wodę i blanszuj przez trzy minuty. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. Jajka roztrzep widelcem, dodaj do nich sól i pieprz. Małe silikonowe foremki na muffinki wysmaruj odrobiną masła. Na dnie każdej foremki połóż różyczkę brokułu, oprósz odrobiną startego żółtego sera, całość zalej masą jajeczną, pamiętając, by nie wypełniać foremek do końca, bo frittaty lekko urosną. Na wierzch dodaj odrobinę sera. Frittaty zapiekaj około 15 minut.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Składniki:
4 jajka
100g tuńczyka z puszki
200g białego sera
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypiorek, sól, pieprz
Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, tuńczyka rozdrobnij widelcem, dodaj biały ser, wymieszaj. Obrane ze skorupek jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do tuńczyka razem z majonezem i jogurtem. Pastę dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jajka w kokilkach

Składniki:
4 jajka
200g świeżego szpinaku
50g kremowego serka
30g żółtego sera
1 ząbek czosnku
0,5 łyżki masła
szczypiorek, masło, sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Szpinak dokładnie umyj i pozbądź się grubych łodyg. Na patelni rozpuść 0,5 łyżki masła, dodaj szpinak, usmaż, przenieś na sito, odciśnij nadmiar wody. Ząbek czosnku drobno posiekaj, wymieszaj z serkiem dodaj sól i pieprz. Kokilki wysmaruj masłem, na dno każdej z nich nałóż łyżkę szpinaku, dodaj po jednym rozbitym jajku. Na wierzchu połóż łyżkę serka czosnkowego. Całość posyp startym, żółtym serem. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 12 minut.

Podawaj z ciepłymi tostami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski