18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak minął tydzień

ADOM
- Wraz z małżonką Czesławą i znajomymi z Dobczyc ostatnią niedzielę spędziłem w ukochanych Tatrach, a konkretnie w Dolinie Strążyskiej i na Gubałówce. Była znakomita okazja do oglądania kwitnienia krokusów. Jako zagorzały miłośnik gór, a także fotografii miałem znakomitą okazję, aby uwiecznić na zdjęciach niezwykły urok budzącej się do życia na wiosnę przyrody. Wiosna w Tatrach ma przecież niezapomniany urok. Zdjęcia te wykorzystam w wystawie fotograficznej, którą planuję niebawem zaprezentować w swojej szkole. Pobyt w Zakopanem wykorzystałem także na przygotowanie wycieczki szkolnej ze swoimi uczniami, którą planuję w maju. Kończący się tydzień w mojej szkole to szczególny czas dla nauczycieli i wychowawców w klasach maturalnych. Są to dni, kiedy jeszcze pytamy uczniów; już teraz trzeba im wystawić końcowe oceny, a to jest niejednokrotnie mozolne zajęcie. Trzeba przecież rozeznać możliwości i wiedzę ucznia i pokusić się o sprawiedliwą ocenę. Uczę w czterech klasach maturalnych, głównie w Technikum Elektronicznym i w jednej licealnej.

Zdaniem Bolesława Kostkowskiego

Od wielu lat jestem też pszczelarzem, pełnię obecnie funkcję wiceprezesa koła w Dobczycach, w którym zarejestrowanych jest obecnie 45 pszczelarzy. Wykorzystując prawdziwie wiosenną aurę, każdego popołudnia wsiadałem w samochód i jechałem doglądać swoją pasiekę, którą mam w 3 miejscach: rodzinną w Dobczycach na Zarabiu, Niezdowie i Kędzierzynie. W sumie 80 rodzin pszczelich. Jak wiadomo, tegoroczna słaba zima spowodowała gwałtowny rozwój pszczół i poszerzanie się w szybkim tempie ich gniazd. W pasiece można pracować w sprzyjającej temperaturze - musi być przynajmniej 15 stopni ciepła. W piątek natomiast odbyło się spotkanie naszego 4-osobowego zarządu koła, podczas którego omówiliśmy nowe przepisy prawne dotyczące pszczelarzy jako producentów żywności. Tatry i krokusy, szkoła i maturzyści oraz pszczoły zaprzątały mi głowę tego tygodnia i z nimi związana była moja codzienna aktywność zawodowa. Choć nie tylko ona… (ADOM)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski