Oko wabią pęczki czerwoniutkich rzodkiewek. Ceny, nie powiem, przystępne. Jeść, żyć, nie umierać. W owej obfitości tkwi jeden drobny szczegół: smak. A raczej jego brak. Soczysty listek sałaty smakuje niczym bibuła nasączona zieloną farbą. Pomidory zgubiły nie tylko aromat, ale nawet smak. Soczyste rzodkiewki nie mają ani cienia pikantnej nuty.
Efekty wizualne nie zastąpią rozkoszy podniebienia. O witaminy nawet nie pytam. Wszystkie nowalijki wyhodowano w szklarniach na południu Europy. Ciepło żarówki nie zastąpi solidnej porcji prawdziwego słońca. Warzywa nabierają smaku rosnąc we właściwej sobie porze roku. Wymuszone hormonami, nawozami czy innymi trikami owocowanie w środku zimy skutkuje poważnymi stratami w wizerunku. Trzeba, jak za dawnych czasów, jadać kiszonki i wyciągane z chłodu jabłuszka. Kwaszone ogórki są w sam raz, ale jak tu położyć na kanapkę kiszoną kapustę?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?