Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeść, żyć, nie umierać

Grzegorz Tabasz
Przyroda. Jedz warzywa i owoce, a będziesz zdrowy... Warzyw ci u nas dostatek. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem pomidorów wszelakiego kalibru i soczyście zielonej sałaty.

Oko wabią pęczki czerwoniutkich rzodkiewek. Ceny, nie powiem, przystępne. Jeść, żyć, nie umierać. W owej obfitości tkwi jeden drobny szczegół: smak. A raczej jego brak. Soczysty listek sałaty smakuje niczym bibuła nasączona zieloną farbą. Pomidory zgubiły nie tylko aromat, ale nawet smak. Soczyste rzodkiewki nie mają ani cienia pikantnej nuty.

Efekty wizualne nie zastąpią rozkoszy podniebienia. O witaminy nawet nie pytam. Wszystkie nowalijki wyhodowano w szklarniach na południu Europy. Ciepło żarówki nie zastąpi solidnej porcji prawdziwego słońca. Warzywa nabierają smaku rosnąc we właściwej sobie porze roku. Wymuszone hormonami, nawozami czy innymi trikami owocowanie w środku zimy skutkuje poważnymi stratami w wizerunku. Trzeba, jak za dawnych czasów, jadać kiszonki i wyciągane z chłodu jabłuszka. Kwaszone ogórki są w sam raz, ale jak tu położyć na kanapkę kiszoną kapustę?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski