Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klęska urodzaju

Dominika Wójciak
Czasem uderza mnie to, jak łatwo można dostać małpiego rozumu od nadmiaru możliwości. Nie będę gołosłowna i podam prosty przykład. Idę na plac po pomidory, wracam objuczona agrestem, porzeczkami w trzech kolorach, niemłodym już bobem, fasolką szparagową, naręczem kwiatów kopru, kilogramem tryskających sokiem brzoskwini i dwiema papierowymi torbami wypchanymi czereśniami.

Oczywiście mam też pomidory, po które poszłam, ale ki diabeł podkusił mnie, by potem głowić się i układać w lodówce misterne konstrukcje i okiełznywać szalone pomysły, jak połączyć wszystkie warzywno-owocowe łupy w kulinarną ucztę. Co więcej, każdy łup ma swoje całkiem sensowne usprawiedliwienie. Agrest, to proste, sezon nań trwa tak krótko, że aż żal nie kupić, szczególnie kiedy aż spurpurowiał od dojrzałości, porzeczki przecież to smak dzieciństwa, wiadomo, że kiedy wdzięczą się na placu we wszystkich trzech kolorach, ciężko się oprzeć ich urokowi.

Bób, no cóż, nie jest o tej porze roku już pierwszej młodości, ale za to świetnie nada się do letniej wersji falafela, szczególnie w połączeniu z jędrną fasolką i sosem jogurtowym z kwiatami kopru. Brzoskwinie musiałam kupić, bo kiedy są takie bajecznie dojrzałe, smakują bosko w połączeniu z pomidorami, które pierwotnie skłoniły mnie do spaceru na plac. A czereśnie? Przecież sezon na nie powoli dobiega końca, więc nie było się w sumie nad czym zastanawiać.

GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z POMIDORAMI

Porcja na 4 osoby

Czas przygotowania: 30 minutSkładniki: 1 kg pomidorów różnych kształtów i kolorów (1 malinowy, 1 żółty, 1 bawole serce, 1 garść koktajlowych), 1 szklanka czereśni, 2 brzoskwinie, 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 2 gałązki świeżego tymianku, 1 czerwona cebula, 1 pęczek bazylii, 2 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory i owoce umyj i osusz. Większe pomidory pokrój w plastry, pomidorki koktajlowe podziel na połówki. Czereśnie podziel na połówki, usuń pestki. Dodaj do pomidorów. Posyp warzywa solą i pieprzem.

Brzoskwinie podziel na ćwiartki i wymieszaj z łyżką oliwy, listkami tymianku, solą i pieprzem. Grilluj owoce po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pomidory i czereśnie wymieszaj z kawałkami grillowanej brzoskwini i plasterkami cebuli. Dodaj też listki bazylii. Skrop sałatkę pozostałą oliwą i octem balsamicznym.

Smacznego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski