MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Koło pszczelarskie "Cabanka" ma już 100 lat

Sławomir Bromboszcz
Sławomir Bromboszcz
Sławomir Bromboszcz
W tym roku koło pszczelarskie "Cabanka" z Chrzanowa obchodzi jubileusz 100-lecie istnienia. Ostatnie lata dla hodowców pożytecznych owadów nie są łatwe. Jak mów prezes koła Jerzy Oczkowski choroby dziesiątkują pszczele rodziny.

Za wami huczne obchody podczas Dni Chrzanowa.

Przygotowania do nich trwały bardzo długo. Sama budowanie wielkiego ula, w którym dzieci mogły zobaczyć pszczoły zajęła nam dwa miesiące. Chcemy popularyzować wiedzę o tych pożytecznych owadach. Wydaliśmy także książkę przedstawiającą naszą bogatą historię.

Bardzo zmieniła się hodowla pszczół na przestrzeni wieku?

Teraz przywiązuje się dużo większą uwagę do higieny. Kiedyś do wyciskania miodu używano starych szmat. Teraz stosowany jest sprzęt ze stali nierdzewnej. Pszczelarze muszą bardziej troszczyć się o pszczoły, bo są coraz słabsze. Praca nad ich genetyką, by nie żądliły, były bardziej wydajne, niestety odbija się na ich odporności.

Jak dla pszczelarzy wygląda obecny rok?

Jest bardzo trudny, bo przez mroźną zimę i przymrozki wyginęła połowa pszczelich rodzin. Także drzewa nie kwitną i pszczoły nie mają z czego produkować miodu. Nie wygląda to dobrze, mało drzew pyli. Może jesienią będzie lepiej.

Trudno jest zostać pszczelarzem?

Gdy zaczynałem swoją przygodę z pszczelarstwem ponad 30 lat temu było zupełnie inaczej. Najpierw do mojego ciała przyłożonych zostało kilka pszczół, by sprawdzić, czy nie jestem uczulony na ich jad. To podstawa. Później podczas spotkań i warsztatów nabywałem wiedzę. Pszczelarze od zawsze byli darzeni szacunkiem społecznym i zaufanie. Dziś niestety to się zmienia, bo wiele osób bez odpowiedniej wiedzy decyduje się na uruchomienie pasiek. Później, gdy przestają się nimi zajmować, osłabione i chore owady roznoszą choroby.

Z jakiego miodu słyną chrzanowskie pasieki?

To się zmienia i zależy, w jakim roku pylą dane rośliny. Popularny jest miód z rzepaku i nawłoci.

Pszczelarz kojarzy się większości ludziom ze starszym panem w charakterystycznym ubraniu. Czy rzeczywiście pszczelarstwo to domena seniorów?

Nie da się ukryć, że tak właśnie jest. Zajmowanie się pszczołami wymaga sporo czasu, a jego najwięcej mamy na emeryturze. Niestety dziś życie młodych biegnie zbyt szybko.

Dlaczego warto jeść miód?

Właściwości miodu są moim zdaniem niedoceniane. Szczególnie, jeśli mowa o zastosowaniu medycznym, ma on wiele właściwości zdrowotnych. W zależności od gatunku miód pomaga na różne schorzenia. Podczas spotkań z dziećmi w przedszkolach często okazuje się, że wiele z nich nigdy nie próbowało miodu. Staram się to zmienić.

WIDEO: Co w kulturze piszczy? Kultura Gazura, odc. 8 (16.06.2017)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Koło pszczelarskie "Cabanka" ma już 100 lat - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski