Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
Stężenie silnie alergennego pyłku traw i pyłku pokrzywy utrzymuje się na wysokim poziomie, natomiast stężenie pyłku babki, szczawiu i komosy jest niskie.

W powietrzu pojawiły się ziarna pyłku bylicy. Specjaliści prognozują stopniowy spadek stężenia pyłku traw.

Stężenie zarodników grzybów z rodzaju Cladosporium jest wysokie, a zarodników Alternaria - średnie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeśli obserwowały u siebie po ich zjedzeniu niepokojące objawy. Do takich objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski