Obecnie stężenie pyłku olszy i cisu jest średnie, a stężenie pyłku leszczyny, wierzby i topoli – niskie. Pojawiły się pierwsze ziarna pyłku wiązu. Przewiduje się utrzymanie średniego stężenia pyłku olszy i niskiego leszczyny, natomiast stopniowy wzrost stężenia pyłku pozostałych drzew.
Stężenie zarodników grzybów Alternaria jest na niskim poziomie, natomiast zarodników Cladosporium jest średnie.
Osoby uczulone, które w poprzednich sezonach obserwowały u siebie reakcje krzyżowe po zjedzeniu surowych owoców i warzyw, powinny w okresie pylenia drzew ograniczyć spożywanie np. surowej marchewki, pietruszki, selera czy jabłek.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Collegium Medicum UJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?