Do wysokich wartości wzrosło stężenie pyłku wiązu. Pojawiły się też pierwsze ziarna silnie alergogennego pyłku brzozy – stężenie tego pyłku będzie szybko wzrastać.
Stężenie zarodników grzybów z rodzaju Alternaria jest na niskim poziomie, natomiast stężenie zarodników Cladosporium jest średnie.
Osoby uczulone, które w poprzednich sezonach obserwowały u siebie reakcje krzyżowe po zjedzeniu surowych owoców i warzyw (np. mrowienie języka, pieczenie i obrzęk warg), powinny w okresie pylenia drzew ograniczyć spożywanie na przykład surowej marchewki, pietruszki, selera czy jabłek.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Collegium Medicum UJ.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?