MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

(MM)
Obecnie trwa sezon pyłkowy drzew. Stężenie pyłku olszy, leszczyny i cisu jest już niskie, natomiast stężenie pyłku wierzby i topoli – średnie.

Do wysokich wartości wzrosło stężenie pyłku wiązu. Pojawiły się też pierwsze ziarna silnie alergogennego pyłku brzozy – stężenie tego pyłku będzie szybko wzrastać.

Stężenie zarodników grzybów z rodzaju Alternaria jest na niskim poziomie, natomiast stężenie zarodników Cladosporium jest średnie.

Osoby uczulone, które w poprzednich sezonach obserwowały u siebie reakcje krzyżowe po zjedzeniu surowych owoców i warzyw (np. mrowienie języka, pieczenie i obrzęk warg), powinny w okresie pylenia drzew ograniczyć spożywanie na przykład surowej marchewki, pietruszki, selera czy jabłek.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Collegium Medicum UJ.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski