Stężenie pyłku wiązu jest wysokie, natomiast pyłku wierzby i topoli - średnie.
Stężenie zarodników grzybów z rodzaju Cladosporium pozostaje średnie, a zarodników Alternaria niskie.
Specjaliści zwracają uwagę, że osoby uczulone na alergeny pyłku drzew, zwłaszcza brzozy, powinny obecnie unikać spożywania surowych owoców (jak na przykład jabłko, brzoskwinia) i warzyw (seler, marchew) - jeżeli obserwowały już u siebie określone, niepokojące objawy po tych pokarmach. Do takich objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakła-dzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?