Pojawiły się pierwsze ziarna pyłku buka. Stężenie pyłku roślin zielnych, w tym: szczawiu, babki, pokrzywy i silnie alergogennych traw wzrasta z poziomu niskiego, czemu sprzyjają warunki pogodowe.
W powietrzu i na chodnikach pojawił się biały puch – to nasiona topoli, które mogą drażnić błonę śluzową górnych dróg oddechowych. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium pozostaje wysokie, a zarodników Alternaria – niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz), warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeśli obserwowały u siebie niepokojące objawy po pokarmach (jak: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, obrzęk).
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?