MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

(MM)
Sezon pyłkowy wchodzi w swoją główną fazę. Obecnie stężenie pyłku sosny jest średnie, a stężenie pyłku innych drzew – niskie.

Pojawiły się pierwsze ziarna pyłku buka. Stężenie pyłku roślin zielnych, w tym: szczawiu, babki, pokrzywy i silnie alergo­gennych traw wzrasta z poziomu niskiego, czemu sprzyjają warunki pogodowe.

W powietrzu i na chodnikach pojawił się biały puch – to nasiona topoli, które mogą drażnić błonę śluzową górnych dróg oddechowych. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium pozostaje wysokie, a zarodników Alternaria – niskie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz), warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeśli obserwowały u siebie niepokojące objawy po pokarmach (jak: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, obrzęk).

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski