Stężenie pyłku traw jest średnie, a pyłku roślin zielnych, takich jak: szczaw, babka, pokrzywa - pozostaje na niskim poziomie. W powietrzu i na chodnikach nadal można zaobserwować nasiona topoli w postaci białego puchu. Mogą one drażnić błonę śluzową górnych dróg oddechowych.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium pozostaje wysokie, a zarodników Alternaria - niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód i orzechy - jeśli obserwowały u siebie niepokojące objawy po pokarmach (jak: pieczenie warg, języka, gardła, obrzęk). (MM)
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CMUJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?