MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików - Kraków

(MM)
Gdy chodzi o pyłek drzew, w powietrzu występuje teraz pyłek sosny oraz buka, których stężenie utrzymuje się na niskim poziomie. Stężenie pyłku silnie alergogennych traw jest wysokie, natomiast pyłku szczawiu, babki i pokrzywy - niskie. Pojawiły się pierwsze ziarna pyłku żyta.

W najbliższych dniach przewidywany jest dalszy wzrost stężenia pyłku roślin zielnych.

Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest wysokie, a zarodników Alternaria - niskie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeśli obserwowały u siebie niepokojące objawy po pokarmach. Takimi objawami są: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski