MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików - Kraków

(MM)
Stężenie pyłku roślin utrzymuje się na poziomie niskim do średniego. Stężenie pyłku silnie uczulających traw jest nadal wysokie, stężenie pyłku pokrzywy - średnie, a pyłku szczawiu, babki i komosy pozostaje niskie.

Specjaliści prognozują okresowy spadek stężenia pyłków roślin podczas przewidywanych opadów deszczu i bezpośrednio po nich, a także stopniowy wzrost stężenia w słoneczne dni.

Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest wysokie, natomiast zarodników Alternaria - niskie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód i orzechy - jeżeli obserwowały u siebie niepokojące objawy po pokarmach.

Do tych objawów należą: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski