Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

(MM)
Trwa główny sezon pyłkowy, w którym nadal notowane są wysokie stężenia pyłku pokrzywy i silnie alergennych traw.

Specjaliści przewidują stopniowy spadek stężenia pyłku traw. Spośród pyłku drzew obecnie w powietrzu występuje pyłek lipy na niskim poziomie. Stężenie pyłku szczawiu i babki jest średnie, a komosy niskie. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest średnie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny teraz ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeżeli obserwowały u siebie niepokojące objawy po tych pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski