Specjaliści przewidują stopniowy spadek stężenia pyłku traw. Spośród pyłku drzew obecnie w powietrzu występuje pyłek lipy na niskim poziomie. Stężenie pyłku szczawiu i babki jest średnie, a komosy niskie. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest średnie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny teraz ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeżeli obserwowały u siebie niepokojące objawy po tych pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?