Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

(MM)
Obecnie stężenie silnie uczulającego pyłku bylicy jest średnie. Stężenie pyłku pokrzywy jest wysokie, natomiast stężenie pyłku traw, szczawiu, babki i komosy - niskie. W powietrzu obecne są pojedyncze ziarna pyłku ambrozji.

Prognozowany jest stopniowy spadek stężenia pyłku pokrzywy. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie.

Specjaliści przypominają: osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny teraz unikać stosowania przypraw oraz spożywania wybranych warzyw (surowe: seler, marchew), jeżeli obserwowały już u siebie niepokojące objawy po ich zjedzeniu. Do takich objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski