Prognozowany jest stopniowy spadek stężenia pyłku pokrzywy. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie.
Specjaliści przypominają: osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny teraz unikać stosowania przypraw oraz spożywania wybranych warzyw (surowe: seler, marchew), jeżeli obserwowały już u siebie niepokojące objawy po ich zjedzeniu. Do takich objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?