Konkurs kulinarny „gotowanie zero waste”. ZERO WASTE 2021 [KONKURS ZAKOŃCZONY!]

Redakcja
Udostępnij:
Nie marnujesz jedzenia w kuchni? Potrafisz wykorzystać obierki, a z resztek jedzenia zalegającego w lodówce zrobić pyszne danie? Wiesz, jak wykorzystać czerstwy chleb? To konkurs dla Ciebie! W ramach akcji „ZERO WASTE 2021” zapraszamy do pokazania pysznych dań. Niech w naszych kuchniach nic się nie marnuje!

Marnowanie jedzenia to częstszy problem, niż może nam się wydawać. Najczęściej wyrzucamy chleb, wędliny i owoce. Tymczasem czerstwe pieczywo można przerobić na bułkę tartą, z resztek wędlin przygotować „kociołek różności”, a ze skórek jabłek – pyszne czipsy!

Zadanie konkursowe polegało na przesłaniu przepisu, wykorzystującego składniki, które na co dzień traktujemy jako odpadki – np. obierki warzyw.

Przepis (najlepiej ze zdjęciem, ale nie jest to obowiązkowe) należało przesłać przez specjalny formularz do 22 grudnia.

____________________

Dziękujemy za liczny udział w konkursie i przesłanie wielu ciekawych przepisów! Kapituła przy wyborze laureatów miała trudny orzech do zgryzienia. Po długich obradach wybrała zwycięzców. Oto oni!

LAUREACI KONKURSU

I miejsce:

  • Paulina Poręba

miejsca od 2 do 5:

  • Anna Lach
  • Anna Seweryn
  • Joanna Tokarz
  • Katarzyna Łukaszczyk Capowska

miejsca od 6 do 15:

  • Joanna Stolarska
  • Joanna Fastyn
  • Monika Czarnik-Zych
  • Marta Jantas
  • Maria Jasińska
  • Małgorzata Kałuszyńska
  • Weronika Domagalska
  • Iwona Kurek
  • Emilia Dang
  • Małgorzata Winiarska

Zwycięskie przepisy ukazały się 30 grudnia w specjalnym dodatku do Gazety Krakowskiej i Dziennika Polskiego!
Obejrzyj teraz dodatek w wersji internetowej - kliknij TUTAJ!

____________________

Konkurs kulinarny – zobacz, jakie nagrody czekają na Ciebie

Zobacz - tak wyglądają niektóre nagrody w konkursie "Gotowanie zero waste".
Zobacz - tak wyglądają niektóre nagrody w konkursie "Gotowanie zero waste".

Miejsce 1

  • Książka „Gotuję, nie marnuję” Sylwia Majcher
  • Ekologiczny kubek na kawę
  • Zestaw ekologicznych sztućców
  • Przyjazny dla środowiska lunchbox
  • Woskowijki do żywności – wielorazowe
  • Voucher na las w słoiku

Miejsca 2-5

  • Książka „Gotuję nie marnuję” Sylwia Majcher
  • Ekologiczny kubek na kawę
  • Zestaw ekologicznych sztućców
  • Przyjazny dla środowiska lunchbox
  • Woskowijki do żywności – wielorazowe

Miejsca 6-15

  • Książka „Gotuję, nie marnuję” Sylwia Majcher
  • Zestaw ekologicznych sztućców
  • Przyjazny dla środowiska lunchbox
  • Woskowijki do żywności – wielorazowe

Zainspiruj się! Zapraszamy na panel dyskusyjny online i warsztaty ZERO WASTE:

Konkurs kulinarny „gotowanie zero waste”. ZERO WASTE 2021 [KONKURS ZAKOŃCZONY!]

Główny partner akcji ZERO WASTE:

Konkurs kulinarny „gotowanie zero waste”. ZERO WASTE 2021 [KONKURS ZAKOŃCZONY!]

____________________

Informacji o akcji udziela:
Paweł Podoluk
e-mail:[email protected]
REGULAMIN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Białko mikrobiologiczne ratunkiem dla planety?

Wideo

Materiał oryginalny: Konkurs kulinarny „gotowanie zero waste”. ZERO WASTE 2021 [KONKURS ZAKOŃCZONY!] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.