Już po raz 8. GOK i Urząd Gminy w Stryszawie, starostwo i ODR w Suchej Beskidzkiej, zorganizowały konkurs powiatowy "O złotą Warzechę". Uczestniczyły w nim koła gospodyń wiejskich i Zespół Szkół im. Witosa z Suchej. W tym roku oceniano potrawy z kapusty, wykonane zarówno według przepisów prababek, jak i współczesnych. Osobną kategorią były nalewki. Wśród tradycjonalistów wygrała kapusta z wieprzowiną KGW Kojszówka, a najlepszym daniem XXI wieku zostały zrazy wieprzowe w kapuście z sosem borowikowym przygotowane przez KGW Hucisko-Pawelka. Bezkonkurencyjnym trunkiem, jury, tym razem męskie, wybrało "Warzonkę" (rodzaj krupnika) z Lachowic. Kilkuset uczestników imprezy, kosztowało jadła, słuchało kapeli "Spod Grojca" i podziwiało gospodynie w strojach regionalnych. Na zdj. Janina Pilarz z KGW Stryszawa Górna pokazuje jak się dawniej kapustę szatkowało.
Robert Szkutnik
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!