Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konsekwencje wymarcia pszczół

Grzegorz Tabasz
Bez pszczół zapylających rośliny uprawne z naszego menu zniknie jedna trzecia owoców i warzyw.

To skutki najbardziej namacalne i najszybciej widoczne. Długofalowe, przyrodnicze konsekwencje wymarcia pszczół są trudne do wyobrażenia z wyjątkiem jednej kwestii: straty będą bardzo dotkliwe. Dlatego też wszystkie próby ratowania owadzich zapylaczy są mile widziane. Choćby stawianie uli na dachach domów w wielkich miastach. Jeśli tylko będą zlokalizowane blisko zielonych terenów czy parków, doskonale dadzą sobie radę. Prócz efektów edukacyjnych pszczoły mogą zwiększyć plony drzew i krzewów. Im więcej owoców, tym zasobniejsza baza pokarmowa dla ptaków. Miasta będą przyjazne dla przyrody, zaś mieszczanie wreszcie zobaczą, skąd się bierze miód. W powszechnej opinii młodego pokolenia wychowanego na internecie, słoiki z miodem powstają w... supermarketach. Przy okazji, taki miastowy miód wcale nie musi być pośledniejszego gatunku niż z leśnej pasieki. Żadnych chemicznych oprysków czy nawozów sztucznych. Zdrowy miodek z Alei Trzech Wieszczów? I kto by pomyślał!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski