Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kraków sprzed lat

(PS)
APROWIZACJA. 9 sierpnia 1916 r. krakowski „Czas” informował o powiadomieniu rozsyłanym przez wiedeńskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych na temat używania koniczyny łąkowej jako… jarzyny, smacznej, pożywnej i łatwej do uzyskania.

„Koniczyna dobrze przepłukana i przebrana, przyprawiona jako szpinak, zagotowana z drobną ilością mleka, masła (tłuszczu) i soli, smakuje jak delikatna fasolka strączkowa” - pisała gazeta.

Propagowanie koniczyny związane było z trudnościami aprowizacyjnymi w okresie wojny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski