MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków sprzed lat

(PS)
Archiwum
STRAJK. 15 kwietnia 1919 roku w południe kucharze restauracji kilku znanych hoteli krakowskich: "Francuskiego" (na fotografii), "Saskiego", "Polonii", "Grandu" i "Empire" przystąpili do strajku, żądając w specjalnym memoriale skrócenia czasu pracy do ośmiu godzin i zwiększenia wynagrodzenia.

W obliczu nadchodzących świąt wielkanocnych właściciele hoteli szybko zaakceptowali podyktowane przez kucharzy warunki.

Dodać trzeba, że kucharze pracowali dotąd 16 godzin dziennie, za wynagrodzeniem o stawkach przedwojennych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski